Oraş din România, invidiat de mai mulţi primari din ţară. ”Colegii noştri din Primărie vin şi sâmbăta la serviciu”

0
0
Aleşii locali din Ploieşti vor să meargă în Oradea pentru a învăţa cum se face administraţie publică în mod performant FOTO Facebook/Primăria Oradea
Aleşii locali din Ploieşti vor să meargă în Oradea pentru a învăţa cum se face administraţie publică în mod performant FOTO Facebook/Primăria Oradea

O delegaţie a administraţiei publice locale din Ploieşti a programat o vizită de documentare în Oradea, municipiul clasat pe primul loc al celor mai eficiente administraţii din România de către UrbanizeHub. Vizita de lucru în Bihor vine la dorinţa primarului municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, care a fost fascinat de felul în care s-a dezvoltat Oradea în ultimii zece ani.

Oradea, considerat micul Paris de pe Crişul Repede, a devenit un fel de Mecca al primarilor din România. Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, a precizat pentru ”Adevărul” că în ultima perioadă mai multe delegaţii din ţară au venit să vadă cum au fost implementate mai multe proiecte, în special cele care ţin de relaţiile dintre funcţionarii orădeni cu publicul.

În Top-ul celor mai eficiente administraţii din România, realizat de UrbanizeHub, un agregator de idei, opinii, proiecte şi ştiri despre oraşe inteligente şi dezvoltarea urbană sustenabilă, înfiinţat de către mai mulţi experţi din întreaga lume, municipiul Ploieşti nu figurează nici măcar în primele zece reşedinţe de judeţ. A fost devansat de Târgovişte, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Braşov, Sectorul 3 din Bucureşti, Craiova, Iaşi, Alba Iulia şi Oradea.

Plecând de la această situaţie, edilul Adrian Dobdre a propus consilierilor locali ploieşteni să meargă la Oradea pentru a vedea la faţa locului cum a reuşit această administraţie locală să atragă fonduri europene în valoare de 140 de milioane de euro, cum a reuşit să reducă cheltuielile de personal şi cum a atras investitori străini. Dorinţa primarului ploieştean a fost luată în derâdere de cei mai mulţi consilieri locali apreciind deplasarea la Oradea drept inutilă,  mai ales că a fost programată într-un weekend.

”Consilierii locali din PSD au anunţat că nu vor merge în deplasare la Oradea. Nu văd oportun acest lucru mai ales că a fost programată într-un weekend. E un fel de team building?”, a declarat Cristian Ganea, viceprimarul municipiului Ploieşti.

George Botez (PSD), consilier local al municipiului Ploieşti, s-a declarat şi el neîncrezător în utilitatea unui schimb de experienţă cu reprezentanţii Primăriei din Oradea.

”Personal şi alături de colegii mei din PSD refuz deplasarea la Oradea organizată de primarul Dobre! Consider că este o cheltuire fără responsabilitate a banului public! Să meargă directorii din primărie care au atribuţii executive, să vadă şi să se întoarcă. Dar să nu se întoarcă după cum au plecat. Ca să apreciaţi seriozitatea acestui proiect spun că ar trebui ca în 2 zile să înveţe administraţia ploieşteană tot ce a făcut domnul Bolojan (Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, n.r.) din anul 2008 încoace. Sunt sigur că se aruncaă bani pe Crişul Repede. Mai bine s-ar chinui domnul primar Dobre să atragă în executiv oameni performanţi, de valoare şi nu să facă promovări pe sprâncene politice. (…)”, a scris consilierul pe pagina personală de facebook.

Paul Palaş, consilier local ALDE a declarat că nici el şi nici colegii lui din Consiliul Local nu vor onora invitaţia primarului Dobre de a vizita Oradea.

”Este o iniţiativă a primarului Adrian Dobre. O propunere care nu a fost primită foarte bine. Eu am viztiat Oradea pe banii mei, ştiu cum arată, am văzut ce s-a realizat acolo, nu mai are sens să mă mai duc odată”, a declarat Palaş.

Chiar dacă aleşii locali din Ploieşti apreciază vizita de lucru programată în weekend drept o distracţie pe bani public, pentru că la sediul unei primării din România nu mai găseşti picior de funcţionar public, reprezentanţii administraţiei orădene susţin contrariul.

”Ar avea ce să vadă chiar şi în weekend. Colegii noştri din Primărie vin şi sâmbăta la serviciu. Au mai venit  şi din alte oraşe delegaţii şi tot la sfârşit de săpămână şi chiar ar fi indicat să vină în weekend tocmai pentru a nu perturba activitatea pe care dumnealor o au la primăriile de unde vin”, a declarat Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Aceasta a adăugat că proiectul administraţiei publice orădene care a atras cel mai mult a fost Centrul de relaţii cu publicul unde au fost concentrate 27 de ghişee aferente fiecărui serviciu din Primărie şi unde cetăţenii primesc bonuri de ordine fără a mai fi nevoiţi să stea la cozi.

Ploieşti


Ultimele știri
Cele mai citite