Miros greu de petrol și gaze în zona Ploieștiului. Oamenii sunt alarmați: „Garda de Mediu mai există în Prahova?“

0
Publicat:

Locuitorii Ploieștiului și din zonele limitrofe se plâng de mirosuri insuportabile care provin de la rafinăriile din Prahova. Oamenii se tem că sănătatea și chiar viața le sunt puse în pericol. Garda de Mediu a ieșit la control.

Rafinărie petrol Ploiești. FOTO observatorulph
Rafinărie petrol Ploiești. FOTO observatorulph

Ploieștieni care locuiesc în zona Mihai Bravu – Sud sunt nevoiți să suporte în fiecare noapte mirosul îngrozitor de produs petrolier, de gaze și alți compuși chimici greu de identificat. Se simte în tot orașul și în localitățile limitrofe, potrivit observatorulph.ro

Oare cei de la Mediu or mai face măsurători? Pentru că de 10-15 minute m-am trezit din cauza mirosului de petrol (cred), din zona LukOil, Mihai Bravu. Pute de mori! Vă rugăm, faceți ceva! Garda de Mediu mai există în Prahova? Angajații de acolo unde locuiesc?”, se întreabă localnicii.

În urma plângerilor adresate de localnici, Garda de Mediu Prahova a demarat cotroalele.

Având în vedere disconfortul olfactiv resimțit în ultima perioadă de către locuitorii Municipiului Ploiești și împrejurimi, GNM-Comisariatul Județean Prahova a demarat în această dimineață un control la una din rafinăriile din Municipiul Ploiești pentru verificarea respectării prevederilor legislației de mediu în vigoare pentru activitatea desfășurată, urmând ca în perioada următoare să fie verificați toți operatorii economici cu profil de activitate - prelucrarea țițeiului”, a precizat instituția.

Câmpuri petroliere în Prahova. FOTO arhive
Câmpuri petroliere în Prahova. FOTO arhive

Ploieştiul are o istorie bogată în exploatările de gaze și petrol. În 1857 a stabilit o premieră mondială, devenind primul oraş din lume cu rafinărie.

Până pe la 1860, principalii exploatatori de ţiţei fuseseră ţăranii liberi, cunoscuţii fântânari, băieşi sau gropari, denumiri provenind direct din îndeletnicirile lor.

După 1860 însă, când exploatarea „aurului negru” a început să necesite capitaluri tot mai importante, rolul ţăranilor a scăzut în favoarea proprietarilor unor bogate terenuri petrolifere, de regulă în aria judeţelor Prahova şi Dâmboviţa.

Cea dintâi rafinărie, dotată cu instalaţii moderne, la nivelul epocii, a fost începută, însă, la Ploieşti, în decembrie 1856, de către Teodor Mehedinţeanu, fapt care a dat startul distilării pe cale industrială a ţiţeiului. 

„Fabrica de gaz“ a fraţilor Mehedinţeanu a fost pornită cu echipamente din Germania şi, în acelaşi an, calităţile petrolului lampant obţinut la Ploieşti au făcut ca proprietarii să câştige prin licitaţie concesiunea pe mai mulţi ani a iluminării cu gaz a Bucureştilor.

Resursele de petrol ale României sunt cunoscute şi exploatate încă din perioada Daciei Romane, urme ale „aurului negru“, numit atunci picula, fiind găsite pe ceramica din secolul al II-lea. Din secolul al XIII-lea, petrolul a început să fie cunoscut în Evul Mediu românesc sub numele de păcură, iar ulterior, în epoca modernă şi contemporană a jucat un rol-cheie în dezvoltarea economică a ţării.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite