FOTO Premieră la Muzeul Omului din Ploieşti. O hologramă 3 D prezintă funcţiile corpului uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O hologramă 3 D prezintă la „Muzeul Omului din Ploieşti“ funcţiile corpului uman, într-o expunere grafică modernă. FTO Dana Mihai
O hologramă 3 D prezintă la „Muzeul Omului din Ploieşti“ funcţiile corpului uman, într-o expunere grafică modernă. FTO Dana Mihai

După 12 ani în care unicul „Muzeu al Omului“ din România a funcţionat în câteva cămăruţe înghesuite, acesta a fost redeschis pe 18 martie într-o formulă muzeotehnică modernă. În premieră naţională, în muzeu există un prezentator virtual 3D al funcţiilor corpului uman

Fondat în 1956, refăcut după cutremurul din 1977, „Muzeul Omului“ din Ploieşti este unicul cu această tematică din ţară. Din nefericire, în ultimii 12 ani, a fost nevoit să pună treptat lacătul pe toate sălile de expoziţie, din cauza lucrărilor de consolidare şi restaurare de la Palatul Culturii, imobil cu bulină roşie în care funcţionează instituţia.

În ultimul an, în paralel cu finalizarea unei părţi din lucrările de consolidare a sediului, oficialii de la Consiliul Judeţean Prahova au alocat şi o parte din fondurile necesare pentru redeschiderea muzeului, astfel că pe 18 martie au fost inaugurate trei săli, dintre cele şapte care vor fi alocate Muzeului Omului.

Deschis chiar şi parţial, muzeul de acum nu mai păstrează nimic din formula din urmă cu peste un deceniu. Muzeul Omului a intrat în era muzeotehnică modernă, funcţională şi interactivă, care pune foarte bine în evidenţă exponatele valoroase.

Maniera de prezentare a acestora este complet inovatoare, foarte instructivă şi deosebit de atractivă. Totodată, a fost respectată calitatea de monument istoric a Palatului Culturii, prin adoptarea unor soluţii muzeotehnice judicioase – amenjarea a presupus ca firma care a pus în practică proiectul să nu bată nici măcar un singur cui în pereţi sau în podea.

Muzeul este structurat pe două săli – antropogeneză (sala care prezintă originea vieţii şi evoluţia vieţuitoarelor pe Pământ) şi anatomie şi fiziologie umană, iar exponatele sunt puse în valoare prin panouri de sinteză informativă, mobilier specific, vitrine, sistem de iluminare, un complex arsenal IT, proiecţii pe ecrane LED, simulări electronice, jocuri interactive şi infochioşcuri.

O a treia sală, dintre cele inaugurate luni, este destinată activităţilor elevilor, dar şi profesorilor şi muzeografilor – proiecţii, prezentări, conferinţe.

Copiii vor fi încântaţi prezentatorul virtual 3D al funcţiilor corpului uman, în mărime naturală, o premieră naţională în domeniu. Holograma este un sistem de proiecţie cu folie holografică, ce foloseşte un soft special şi foarte multă grafică modernă.

O prezentatoare „vorbeşte“ vizitatorilor despre funcţiile corpului uman, în timp ce proiecţia permite vizualizarea scheletelor şi a organelor interne, cu explicaţii despre rolul acestora. În ţară mai există o hologramă asemănătoare, la Iaşi, însă nu în mărime naturală, ci doar bust.

La fel de spectaculoase sunt şi ecranele imense pe care rulează filme educative, dar şi sistemul de iluminare a exponatelor. Unele dintre ele sunt fixate în podea.

Proiectul de amenajare a noului muzeu a durat 3 luni, iar investiţia din banii Consiliului Judeţean Prahova a fost de 300.000 de lei. De soluţiile tehnice moderne s-a ocupat o firmă din Iaşi. Muzeul va fi deschis pentru public începând de marţi, 19 martie, programul de vizitare fiind zilnic, între orele 9 şi 17, cu excepţia zilelor de luni. Costul biletelor este de 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii şi grupuri organizate.

La inaugurarea de luni a fost prezent şi academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici directorul onorific al Institutului de Antropologie „Francis Reiner“ din Bucureşti.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite