FOTO Bradul de Crăciun din centrul Ploieştiului, o „veioză din gazon“ care naşte dispute estetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când autorităţile au atras atenţia că sărbătorile din această iarnă vor fi cu buget de austeritate, ploieştenii s-au aşteptat la orice, mai puţin la faptul că în centrul Ploieştiului bradul de Crăciun va fi unul „veioză“, numit astfel de trecători pentru că arată ca nişte abajururi suprapuse, din gazon. O parte din dotările „veiozei“ au fost deja furate

Bradul „electric“ gândit de autorităţi, în premieră în istoria oraşului, ca o variantă ecologică pentru brazii naturali de peste 10 metri montaţi de obicei în centrul Ploieştiului în timpul sărbătorilor i-a „electrizat“ pe ploieşteni încă de la prima vedere.

În cele două zile de când a fost montat, a devenit obiectiv de pelerinaj în oraş şi, din păcate pentru autorităţi, nu pentru că ar fi spectaculos, ci pentru că este considerat, în unanimitate, foarte urât. Mulţi s-au fotografiat lângă brad şi au postat fotografii pe reţele de socializare

De altfel, întreaga concepţie este una atât de modernă încât nici cei mai esteţi dintre ploieşteni nu au avut argumente suficiente pentru a se convinge singuri că este, măcar, un brad „drăguţ“.

Cu o înălţime de aproximativ trei metri, bradul arată ca patru abajururi de veioză suprapuse, realizate dintr-un materiale asemănător gazonului, ornat cu beculeţe, sub care au fost înghesuite crenguţe de brad. Vineri, bradul a rămas doar cu trei abajururi după ce a intrat, de nevoie, în service. Hoţii au furat o parte din instalaţia de beculeţe şi au dat peste cap întreg aranjamentul, dar mai ales partea de sus, pe care fusese montată o stea.

În cele două zile de când a fost montat, bradul a devenit pe internet şi subiect de caricaturi şi bancuri: „După bradul din mochetă, Primăria propune unul din parchet. Urmează senzaţia sărbătorilor, bradul din termopan!“.

Bubanu Prahoveanu, un cunoscut realizator de la Radio Prahova a scris pe Facebook chiar un decalog al celor 10 lucruri care se pot spune despre bradul din centrul Ploieştiului, dintre care amintim „Chuck Norris nu s-a putut uita la el decât cu masca de sudură“ / „După ce l-a văzut Fuego a exclamat: Măicuţă! Anul asta împodobim porcul! / Bradul din centru e atât de urât, încât maidanezii din zona au învăţat să folosească toaletele ecologice“.

În urmă cu o lună, autorităţile din Ploieşti au anunţat cheltuieli reduse la jumătate cu decorarea oraşului şi cu 15% mai mici faţă de acum doi ani pentru iluminatul ornamental, dar şi faptul că economiile vor veni în special din renunţarea la brazii naturali care erau montaţi în mai multe zone din oraş în favoarea celor ecologici.

Fiecare din cei cinci brazi naturali care au fost montaţi anul trecut în oraş a costat în jur de 2.000 de lei.

Cel din centru a avut 20 de metri şi a fost donat de o persoană care a cerut angajaţilor de la Spaţii Verzi să-l taie din curte, din cauza pericolului de a se rupe.

În 2012, iluminatul ornamental din oraş a costat aproximativ 420.000 de euro, faţă de aproape 530.000 de euro, în urmă cu doi ani, când au fost montate în oraş şi zece figurine 3D.

Vă mai recomandăm

FOTO Drumul bradului de Crăciun: din pădure pe Facebook

A fost adus bradul din Piaţa Sfatului din Braşov. Are 26 de metri şi va fi împodobit cu 50.000 de beculeţe, 1 km de beteală şi 300 de globuri

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite