Fost primar din Prahova, achitat de Tribunal într-un dosar de corupţie. A fost acuzat că a obţinut pe nedrept fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar al comunei prahovene Secăria, Iulian Popa, a fost achitat pe fond, de Tribunalul Prahova, într-un dosar trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti. Fostul edil a fost acuzat de prejudicierea bugetului UE.

Popa a fost judecat pentru instigare la infracţiunea continuată de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave şi  instigare la infracţiunea continuată de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave.

Sentinţa dată de Tribunalul Prahova, luni, 8 mai, nu este definitivă şi poate fi apelată în termen de 10 zile. Fostul primar din Secăria a mai fost judecat într-un dosar de corupţie, în urma prejudicierii bugetului UE,  în care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

În aceeaşi cauză a fost achitat şi Romulus Măcnilă, un aporopiat al edilului din Secăria, trimis în judecată tot pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Cel de-al doilea dosar al fostului primar Iulian Popa se judecă la Tribunalul Prahova de trei ani, mai exact din decembrie 2013.

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut, ca "în perioada 2008 – 2011, inculpatul Măncilă Romulus, în vederea obţinerii unor sume de bani din fonduri europene şi din bugetul naţional, a depus la APIA – Centrul Judeţean Prahova, patru cereri de plată pe suprafaţă, declarând în fals că deţine animalele şi suprafeţele de teren pentru care a solicitat plata, prezentând în acest sens documente inexacte şi înscrisuri false.Inculpatul Măncilă Romulus a fost determinat de inculpatul Popa Iulian, primarul comunei Secăria, judeţul Prahova să încheie un contract de arendare în cursul lunii aprilie 2008, acesta din urmă întocmind şi semnând contractul fără aprobarea Consiliului Local al comunei Secăria, judeţul Prahova şi fără respectarea procedurii legale de atribuire în arendă.

Contractul a fost întocmit şi semnat de cei doi inculpaţi într-un scop bine determinat, şi anume, acela de însuşire a banilor fără a exista intenţia de a întreţine păşunile în bune condiţii de agromediu, conform reglementărilor naţionale în vigoare.
În modalitatea descrisă inculpatul Măncilă Romulus a obţinut, pe nedrept, fonduri pentru agricultură în sumă totală de 2.337.631,51 lei (2.022.110,36 lei din fonduri europene şi 315.521,15 lei reprezentând cofinanţare din bugetul naţional), sume ce reprezintă paguba adusă bugetelor menţionate şi cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă”, se arată în comunicatul DNA.

Instanţa Penală a Tribunalului Prahova a considerat că cei doi coinculpaţi, Iulian Popa şi Romulus Măncilă sunt nevinovaţi.

Totoadă, instanţa a decis să ridice măsura asiguratorie a sechestrului instituit pe bunurile ale inculpaţilor. DNA poate ataca sentinţa Tribunalului în termen de zece zile, la Curtea de Apel Ploieşti.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite