Expertize de calitate la blocurile din Ploieşti reabilitate termic. Mai multe panouri au fost smulse de vijelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu trei luni, mai multe panouri de pe blocurile reabilitate nu au făcut faţă vijeliei. FOTO incomod.ph
În urmă cu trei luni, mai multe panouri de pe blocurile reabilitate nu au făcut faţă vijeliei. FOTO incomod.ph

Primăria Ploieşti trebuie să expertizeze lucrările la cele 46 de blocuri reabilitate termic. În urmă cu trei luni, mai multe panouri s-au desprins de pe faţadele blocurilor

Lucrările de reabilitare a 46 de blocuri din Ploieşti, în cursul anului 2012, creează şi acum probleme administraţiei locale. În primul rând pentru că finanţarea lucrărilor, de aproape 70 de milioane de lei, urma să se facă din fonduri alocate de la bugetul local şi din fonduri atrase de la bugetul de stat, prin programul derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

MDRT nu a mai dat însă decât o parte din banii promişi pentru reabilitatea blocurilor din Ploieşti, doar 5 milioane de lei, faţă de necesarul de aproape 35 de milioane.

În 2012, către ministerul de resort s-au făcut mai multe cereri pentru completarea finanţării, lucru care nu s-a mai întâmplat, iar în septembrie s-a cerut şi semnarea, de către municipalitatea din Ploieşti, a unui acord pentru încetarea contractului de finanţare, fapt care a dus la blocarea plăţilor către firmele contractante, primăria nedispunând la acel moment de fonduri pentru a acoperi contribuţia ministerului pentru aceste contracte.

Diferenţa de bani a fost cuprinsă luni în bugetul pe 2013 şi este de peste 53 de milioane de lei. Sumele sunt formate din cota de 50% din valoarea lucrărilor ce ar fi trebuit achitată  din fonduri atrase de la bugetul de stat pentru lucrările finalizate şi recepţionate în 2012 şi 2013 în cuantum de 34,8 milioane de lei şi cota de 50% din valoarea lucrărilor ce revine municipalităţii pentru lucrările finalizate şi recepţionate în 2013, de peste 18 milioane de lei, dar şi lucrări suplimentare, apărute pe parcursul lucrărilor - ghenele blocurilor, holurile etc.

Aproape 80.000 de lei pe expertize

Mai mult, în urmă cu aproximativ trei luni, mai multe panouri de pe faţadele blocurilor, dar şi unele elemente de închidere s-au desprins în timpul unei vijelii.

Acest fapt obligă administraţia locală să recurgă la verificarea şi expertizarea tehnică de calitate atât a proiectului, cât şi a lucrărilor, privind respectarea cerinţelor esenţiale de rezistenţă mecanică şi stabilitate, dar şi de siguranţă în exploatare, pentru toate lucrările efectuate la cele 46 de blocuri, după cum informează ziarulprahova.ro.

Lucrările sunt în perioada de garanţie, iar în total este vorba despre o suprafaţă construită de 224.509 metri pătraţi şi 3.141 de apartamente. Valoarea contractului de expertizare este de 78.500 de lei.

Mai puteţi citi

Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, face plângere la Parchet pe tema anvelopării blocurilor

Zeci de blocuri din Ploieşti vor fi reabilitate termic şi placate cu folie de aluminiu

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite