Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, face plângere la Parchet pe tema anvelopării blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali au aprobat luni bugetul oraşului pe anul 2013. FOTO Dana Mihai
Consilierii locali au aprobat luni bugetul oraşului pe anul 2013. FOTO Dana Mihai

Iulian Bădescu spune că în bugetul pe anul 2012 au fost trecute venituri pentru care nu exista contract de finanţare, prin urmare va sesiza Parchetul General şi Curtea de Conturi pentru a descoperi cine se face vinovat de această situaţie

Declaraţia a pornit de la aprobarea bugetului pe anul 2013, pus luni în dezbatere într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local.

Unul dintre proiectele disputate l-a reprezentat alocarea din veniturile proprii ale bugetului local a sumelor datorate de municipalitate către societăţile de construcţii care au executat lucrări de reabilitare termică, adică anveloparea a 46 de blocuri, în 2012.

Finanţarea lucrărilor, de aproape 70 de milioane de lei, urma să se facă din fonduri alocate de la bugetul local şi din fonduri atrase de la bugetul de stat, prin programul derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

MDRT nu a mai dat însă decât o parte din banii promişi pentru reabilitatea blocurilor din Ploieşti, astfel că în bugetul oraşului s-a creat o „gaură“ consistentă.

În bugetul oraşului pe 2012 au fost prevăzute sumele corespunzătoare cotei părţi de 50%, reprezentând suma ce revenea consiliului local şi asociaţiilor de proprietari, dar Ministerul Dezvoltării a alocat Ploieştiului, de la bugetul de stat, doar 5 milioane de lei, faţă de necesarul de aproape 35 de milioane.

În 2012, către ministerul de resort s-au făcut mai multe cereri pentru completarea finanţării, lucru care nu s-a mai întâmplat, iar în septembrie s-a cerut şi semnarea, de către municipalitatea din Ploieşti, a unui acord pentru încetarea contractului de finanţare, fapt care a dus la blocarea plăţilor către firmele contractante, primăria nedispunând la acel moment de fonduri pentru a acoperi contribuţia ministerului pentru aceste contracte.

Datorii de peste 53 de milioane de lei pentru anveloparea blocurilor

Diferenţa de bani a fost cuprinsă luni în bugetul pe 2013 şi este de peste 53 de milioane de lei. Sumele sunt formate din cota de 50% din valoarea lucrărilor ce ar fi trebuit achitată  din fonduri atrase de la bugetul de stat pentru lucrările finalizate şi recepţionate în 2012 şi 2013 în cuantum de 34,8 milioane de lei şi cota de 50% din valoarea lucrărilor ce revine municipalităţii pentru lucrările finalizate şi recepţionate în 2013, de peste 18 milioane de lei, dar şi lucrări suplimentare, apărute pe parcursul lucrărilor - ghenele blocurilor, holurile etc. 

Primarul Iulian Bădescu consideră că demararea lucrărilor de anvelopare din Ploieşti, înainte ca banii să fie alocaţi de MDRT printr-un contract ferm de finanţare, ar trebui cercetată de Parchetul General şi Curtea de Conturi.

Vreau să sesisez faptul că a fost încălcată legea finanţelor publice locale în sensul că în bugetul anului trecut au fost evidenţiate la capitolul venituri o sumă pentru care nu exista contract de finanţare. Această chestiune contravine normelor legale în vigoare. Voi cere Parchetului să cerceteze cine se face vinovat de această încălcare a legii“, a spus Iulian Bădescu, primarul Ploieştiului, referindu-se la aceste sume care trebuie plătite din bugetul local, dar fără a nominaliza o persoană anume pe numele căreia va face sesizarea.

Mai puteţi citi

Subvenţie haiducească la Ploieşti. Tarife diferenţiate la agentul termic, în funcţie de venituri

VIDEO Ursoaica lui Nuţu Cămătaru de la Zoo Bucov a primit numele Udrea

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite