Este din nou petrecere pe Valea Prahovei. Ruşii sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul pe stil vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi pe 7 ianuarie. FOTO Adevărul
Ruşii sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi pe 7 ianuarie. FOTO Adevărul

Staţiunile de pe Valea Prahovei sunt din nou în sărbătoare. Aproximativ 1500 de moldoveni, ruşi şi ucrainieni sărbătoresc, pe 7 şi 13 ianuarie, Crăciunul şi Revelionul pe rit vechi

Hotelierii au avut doar câteva zile de pauză după mini-vacanţa de sărbători a turiştilor români, încheiată duiminică. Aproximativ 1.500 de turişti moldoveni, ruşi şi ucrainieni au sosit pe Valea Prahovei unde, după o tradiţie de ani zile, se pregătesc să sărbătorească Crăciunul şi Revelionul pe stil vechi, pe 7 şi 13 ianuarie, conform calendarului iulian.

În general turişti cu foarte mulţi bani, aceştia vin la Sinaia, Buşteni, Predeal sau Azuga pentru pârtii, acum pline de zăpadă după zilele trecute cu ninsori abundente, dar şi pachetele care includ, de obicei, servicii de relaxare şi SPA, ore la saună şi piscină, mese bogate şi petreceri care se prelungesc până dimineaţa.

De aceea şi hotelurile alese sunt de la trei stele în sus, iar preţul pachetelor ajung şi la câteva mii de euro pentru două persoane.

Ruşii şi ucrainienii au devenit cunoscuţi pe Valea Prahovei şi pentru darurile pe care le primesc de la Moş Crăciun sau le oferă iubitelor şi soţiilor cu această ocazie: bijuterii spectaculoase, excursii exotice ori maşini de lux.

Ruşii iau din nou drumul Văii Prahovei

După câţiva ani, în special 2008 şi 2009, când turiştii ruşi care şi-au petrecut sărbătorile pe Valea Prahovei erau între 3.000 şi 6.000 de persoane pe sezon, numărul a înregistrat o scădere bruscă pe fondul crizei şi al introducerii vizelor pentru intrarea în România.

Anul acesta este primul când se înregistrează o creştere a numărului de ruşi şi ucrainieni care aleg staţiunile montane din România pentru petrecerea sărbătorilor.

Diferenţele de calendar

Crăciunul pentru creştinii ortodocşi de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie deoarece calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial.

La Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol (1923), unde s-a produs îndreptarea calendarului, prin adoptarea unui nou sistem al anilor bisecţi, n-au participat toate Bisericile Ortodoxe autocefale sau naţionale.

De aceea, îndreptarea calendarului adoptată aici a rămas să fie introdusă de fiecare Biserică Ortodoxă la data pe care o va crede potrivită, pentru a nu da naştere la tulburări.

Biserica Ortodoxa Romană a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

Au rămas câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat, ca Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă şi Biserica Sârbă, precum şi Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepţia Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi“, pentru că prăznuiesc Paştele şi toate sărbatorile după vechiul calendar.

Vă mai recomandăm

Unde mergem la schi. Noutăţile sezonului din Valea Prahovei şi Poiana Braşov - preţuri, facilităţi, starea pârtiilor

Topul celor mai bune pârtii de schi din România şi dotările lor. Ce staţiune să alegi dacă eşti începător şi unde să mergi dacă eşti expert

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite