Unde mergem la schi. Noutăţile sezonului din Valea Prahovei şi Poiana Braşov - preţuri, facilităţi, starea pârtiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul de schi 2015-2016 a început pe majoritatea pârtiilor de pe Valea Prahovei. Se schiază la Sinaia, Azuga, dar şi în Poiana Braşov, iar administratorii pârtiilor au noutăţi, dar şi reduceri pentru schiori.

Turiştii care au petrecut Revelionul la munte s-au bucurat deja de câteva ture cu placa sau coborâri pe schiuri, însă frigul şi zăpada anunţate pentru zilele viitoare vor crea condiţii excelente pe pârtii.

La Sinaia se schiază deja din jurul datei de 10 decembrie, pe cele 7 pârtii de mare altitudine din Valea Soarelui şi Valea Dorului. Şi acum, stratul de zăpadă natural de la 2000 de metri altitudine măsoară între 25 şi 30 cm, condiţii foarte bune pentru iubitorii de schi. Deocamdată, este absolut exclusă coborârea pe Drumul de Vară sau pe orice variantă care face legătura între Cota 2000 şi Cota 1400, unde stratul de zăpadă este insuficient, iar riscul de accidente este foarte mare.

Sinaia este singura staţiune de iarnă din România care are pârtii dispuse pe aproape 1000 de metri altitudine, începând cu Pârtia Nouă, a cărei sosire se află la staţia de pornire a Gondolei şi terminând cu pârtiile de altitudine din Valea Soarelui şi Valea Dorului, unde zăpada se menţine mai mult timp datorită temperaturilor scăzute din golul alpin. Practic, Sinaia este staţiunea cu cea mai mare durată a sezonului de iarnă, din decembrie şi până în luna mai.

Domeniul schiabil al oraşului deţine, în prezent, 16 pârtii de schi omologate plus alte trei trasee de schi, totalizând un număr de 25 de kilometri de pârtii.

Tunuri de zăpadă, reduceri la abonamente, gondolă nouă

Printre noutăţile sezonului se numără cele 12 tunuri de zăpadă fixe şi 13 mobile din Valea Soarelui şi Valea Dorului, amplasate în zonele cele mai expuse, acolo unde zăpada este spulberată de vânt. Cele 25 de tunuri îşi extrag necesarul de apă din noul lac de acumulare, amenajat în această toamnă, special pentru acest scop, în Valea Soarelui.

De asemenea, tarifele sunt aceleaşi de anul trecut, dar opţiunile sunt mai multe. Astfel, pentru prima dată la Sinaia a fost introdus un discount de 15% pentru studenţi la cartelele pe puncte şi la skipass-uri. De asemenea, au fost introduse patru noi tipuri de skipass-uri: skipass pentru prima jumătate de zi (09.00-13.00), skipass pentru a doua jumătate de zi (13.00-17.00), skipass pentru două ore oricând şi skipass pentru patru ore oricând.

Un skipass de o zi pentru adulţi costă 140 de lei pentru adulţi şi 120 de lei pentru copii, iar o călătorie cu gondola între 13 şi 34 de lei.

La începutul lui 2016, la Sinaia va fi inaugurată şi Gondola Carp, care face legătura între Cota 1400 şi Cota 2000.

Nu se schiază la Buşteni şi Predeal

Tot pe Valea Prahovei se schiază la Azuga, pe pârtia Cazacu Începători, unde stratul de zăpadă măsoară 25 cm. La Azuga sunt 7 pârtii de schi, cu o lungime totală de 7 kilometri şi 7 instalaţii pe cablu cu o lungime totală de 4 kilometri. Toate pârtiile dispun de instalaţii de produs zăpadă artificială, tunuri şi lănci, iar Sorica Teleschi are şi nocturnă. Singurele staţiuni de pe Valea Prahovei unde nu se schiază sunt Buşteni şi Predeal.

Tarifele practicate în această iarnă la Buşteni şi Azuga sunt aceleaşi din sezonul trecut. La Buşteni, o urcare costă 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, iar o cartelă de o zi este 150 de lei, adulţi şi 100 de lei, copii. La Azuga, o călătorie simplă costă 20 de lei, pentru adulţi şi de 15 lei pentru copii, iar o cartelă de o zi costă 135 lei.

Preţuri piperate la Poiana Braşov

În Poiana Braşov, cea mai modernă şi cea mai mare staţiune de schi din România, stratul de zăpadă măsoară între 25 şi 40 cm. Se schiază pe pârtia Drumul Roşu (5,8 kilometri), pe pârtia Lupului (2,62 kilometri), Kanzel (0,80 kilometri), pe pârtiile Sulinar (2,82 kilometri) şi pe Bradul (0,50 kilometri). Instalaţiile de transport pe cablu sunt moderne şi au şi nocturnă, iar Poiana Braşov are şi o pârtie specială de sănii şi de tubbing.

Poiana este, însă, cea mai scumpă staţiune pentru sporturile de iarnă, atât în ceea ce priveşte cazarea cât şi tarifele de la instalaţiile pe cablu. Un abonament de o zi costă 140 de lei pentru adulţi şi 80 de lei pentru copii. În schimb, unul de 10 zile, consecutive sau nu, costă 1000 de lei pentru adulţi şi 600 de lei pentru copii. De asemenea, o cartelă cu puncte (între 6 şi 240 de puncte ) costă între 30 şi 530 de lei. O cartelă simplă, pentru telecabinele Capra Neagră şi Kanzel, costă 20 de lei pentru o urcare sau o coborâre şi 35 de lei pentru dus-întors.

Nu în ultimul rând, iubitorii sporturilor de iarnă ar trebui să ţină cont de recomandările salvamontiştilor, să nu se aventureze în afara pârtiilor marcate, care sunt bătute şi balizate şi să respecte gradul de dificultate al pârtiilor.

Vă mai recomandăm

Sezonul de schi continuă în Alba, la Arieşeni şi Şureanu. Cinci pârtii sunt deschise pentru amatorii de schi

Topul celor mai bune pârtii de schi din România şi dotările lor. Ce staţiune să alegi dacă eşti începător şi unde să mergi dacă eşti expert

 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite