Cum prepari cele mai gustoase şi sănătoase sandvişuri: „sandvişul campionului” şi cel cu pateu de avocado, ideale şi pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar şi cei mici pot fi cooptaţi în realizarea gustărilor pentru la şcoală FOTO Dana Mihai
Chiar şi cei mici pot fi cooptaţi în realizarea gustărilor pentru la şcoală FOTO Dana Mihai

Şcoala bate la uşă şi, odată cu ea, încep şi grijile părinţilor pentru pacheţelul din ghiozdan. Gabriela Petre, blogger culinar şi consultant de nutriţie, ne învaţă cum să-i „păcălim“ pe cei mici să mănânce sănătos la şcoală.

Cu atât mai mult faţă de adulţi, alimentaţia copiilor trebuie să fie una echilibrată, iar ca regulă generală, pe parcursul unei zile, aceştia au nevoie de trei mese principale şi două gustări. Mesele trebuie să fie bogate în nutrienţi şi să acopere toate grupele piramidei alimentare: cereale, legume, fructe, lactate, carne, iar la vârful piramidei (dulciuri), este indicat să ajungem mai rar şi, pe cât posibil, dulciurile ambulate din magazine să înlocuite cu dulciuri preparate în casă şi cu fructe proaspete.

„Atât pentru noi cât şi pentru copii, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei şi nu este bine să îl sărim. Alimentele sunt pentru organismul nostru precum combustibilul unei maşini. Dacă nu o alimentezi, nu funcţionează. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu organismul nostru. Trebuie să îi oferim toţi nutritienţii de care are el nevoie şi alimente de bună calitate pentru a avea energie întreaga zi. De aceea, în cazul în care copilul nostru nu ia micul dejun acasă, cu la şcoală sau grădiniţă, la pachet, aceasta nu înseamnă că nu avem posibilitatea să îi oferim cele mai atrăgătoare şi nutritive preparate“, explică Gabriela Petre, blogger culinar, consultant de nutriţie şi coordonatorul unor ateliere gastronomice pentru copiii din Ploieşti, unde aceştia învaţă să mănânce sănătos.

Gabriela Petre a realizat, pentru cititorii „Adevărul“ câteva idei de sandvişuri şi gustări care pot fi puse în ghiozdanul celor mici astfel încât masa lor să fie atât gustoasă, cât şi sănătoasă:

- Sandvişul campionului:  2 felii de pâine integrală + 1 ½  linguriţe de unt de arahide (dacă nu există alergii) + 1 fruct tăiat feliuţe

- Tortilla (sau pâine integrală) + omletă (ou şi brânză) + castravete, roşii, ardei tăiate cubuleţe + 1 fruct

- Sandviş cu brânzică dulce şi legume tăiate beţigaşe (morcov, castraveţi, ardei) – mai poate fi şi sub altă formă (puneţi brânzica într-o formă de brioşă şi tăiaţi cubuleţe pâinica) + 1 fruct

- Omletă la cuptor (ou cu legume), tăiată ca beţigaşele + legume simple crude+ 1 felie de pâine integrală + 1 fruct

- Pateu de avocado (un avocado bine copt, o linguriţă zeamă de lămâie, o feliuţă ceapă roşie/verde (opţional), ardei capia (opţional), puţină sare. Se amestecă toate în robotul de bucătărie până devine pastă. La gustare se adaugă 2 felii de pâine integrală  + fructe deshidratate, nu confiate, căci acestea conţin zahăr.

- Diverse legume crude, brânză (telemea) de vacă/capră, măsline. Se taie legumele şi brânza cuburi şi se aşează în forme de brioşe alături de măsline fără sâmburi, la care adăugăm şi o felie de pâine prăjită integral + 1 fruct.

- Iaurt cu cereale integrale şi fructe proaspete tăiate cubuleţe, puse într-un recipient mic. Cerealele se pun într-o punguţă.

- Iaurt/chefir cu batoane de cereale făcute în casă. Aveţi nevoie de 2 banane, fulgi de ovăz (6-8 linguri ), 2-3 linguri de stafide, câteva bucăţele de ciocolată neagră cu peste 60% cacao, un praf de sare. Se taie bucăţi mici bananele, stafidele se hidratează, ciocolata amăruie se taie mărunt. Se ia un castron şi se amestecă toate ingredientele, iar coca formată se întinde în tava de copt şi se dă la cuptorul încins în prelabil timp de 15 minute la 180 de grade, apoi se scoate tava din cuptor şi se taie batoanele. După ce se taie batoanele se dă din nou la cuptor pentru încă 15 minute.

Mai puteţi citi

Atelierele de gastronomie pentru copii. Cum ajung cei mici mâncăcioşi şi sănătoşi în timp record

Trei reteţe de dulciuri pentru copii, rapide şi sănătoase, care pot fi gătite împreună cu cei mici


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite