„Concedii“ de lux pe banii statului, pentru aleşii locali. Cât plăteşte o primărie din România pentru vizitele de lucru în Grecia, Turcia şi Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia, Danemarica, Turcia, Grecia, Bulgaria sunt ţările pe care le vor vizita, pe bani publici, aleşi locali din Prahova. A devenit deja o tradiţie ca, în sezonul concediilor de vară, consilieri locali şi angajaţi ai Primăriei Câmpina să-şi împartă deplasările în interes de serviciu la diferite conferinţe şi festivaluri organizate în staţiuni de lux la malul mării sau în capitale europene de top.

În total, pentru fiecare participant, Primăria Câmpina va cheltui 17.700 de lei doar pentru cazare şi masă, fără transport şi diurnă, asta în condiţiile în care pe lista „turiştilor” din bani publici se află 24 de persoane care vor pleca în perioada august-septembrie în Alanya, Peloponez, la Malmo sau Copenhaga

În 2017, aleşii locali din Câmpina nu fac excepţie de la regulă astfel că, în şedinţa din luna iunie, a fost aprobată participarea membrilor Consiliului local, însoţiţi de reprezentanţii Primăriei Municipiului Câmpina la conferinţe, seminarii şi schimburi de experienţă organizate de Patronatul Serviciilor Publice (PSP).

Programul de vară-toamnă 2017 prezentat de PSP Primăriei Câmpina cuprinde trei deplasări, aprobate deja în şedinţa de Consiliul Local. Astfel, prima deplasare este în Grecia, în peninsula Peloponez, în localitatea Pyrgos în perioada 1-7 septembrie. Preţul pentru această deplasare este de 7.000 de lei de persoană, în cameră single sau 5.800 locul în cameră dublă, în preţ fiind incluse doar cazarea şi demipensiune; pentru transport şi diurnă de 35 de euro pe zi, conform legii, Primăria trebuie să aloce altă sumă de bani. În această deplasare, aşa cum se precizează în Hotărârea Consiliului Local Câmpina, vor pleca patru consilieri locali, însoţiţi de 3 trei reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Câmpina. În perioada menţionată, la Pyrgos are loc un schimb de experienţă cu tema: „Valorificarea parteneriatului în interesul unei intercomunalităţi pentru maximizarea beneficiilor ce rezultă dintr-o investiţie publică”.

Cea de-a două vizită profesională are loc în Turcia la Turkler- Alanya, unde va fi organizat, în perioada 12-19 septembrie 2017, un schiumb de experienţă pe tema „Planificare strategică a unei localităţi”. În deplasarea în interes de serviciu vor merge, conform Hotărârii, cinci consilieri locali şi trei reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Câmpina. Pentru fiecare participant, administraţia locală va plăti din bani publici 5.800 lei locul în camera single sau 4.700 lei locul în camera dublă. În preţ intră doar cazare şi masă, fără transport şi diurnă.

În cea de-a treia deplasare în interes de serviciu, aleşii locali din Câmpina vor lua contact cu administraţia locală din ţările din Nordul Europei. Malmo (Suedia) şi Copenhaga (Danemarca) reprezintă alte destinaţii alese de consilierii locali pentru un schimb de experienţă. Iniţial ar fi trebuit să plece în perioada 29-7 august, doar că PSP a anunţat că deplasarea se reprogramează pentru toamnă, având în vedere că în august reprezentanţii administraţiilor locale din Suedia şi Copenhaga sunt în concediu. Costurile pentru schimbul de experienţă în cele două ţări costă 9.100 lei pentru un loc în cameră single sau 7.200 de lei, un loc în cameră dublă. În preţ este inclus doar cazare şi micul dejun. Conform Hotărârii de Consiliu local, în Danemarca şi Suedia vor pleca şapte consilieri locali, însoţiţi de doi reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Câmpina. În această vizită profesională, aleşii locali din Câmpina vor face un schimb de experienţă cu tema: „Nevoia abordării strategice a dezvoltării locale; Serviciile publice ca mijloc de apropiere a administraţiei de cetăţean”.

Important de precizat că preţurile pentru cele trei deplasări sunt impuse de organizator, adică de Patronatul Serviciilor Publice din România, şi sunt mult mai mari decât cele pe care le putem găsi pe site-urile agenţiilor de turism. De exemplu, pentru un sejur în Grecia, în Peloponez, la începutul lunii septembrie, doar cazarea cu mic dejun inclus, la un resort de 5 stele, costă între 4.000 şi 4.500 de lei camera dublă, conform unui site dedicat rezervărilor on-line. Preţuri mult mai mici decât cele propuse Primăriei Câmpine de PSP au fost găsite în perioada similară la o simplă căutare pe internet pentru Alanya. De exemplu, la un resort de 5 stele, preţurile încep de la 4.000 de lei de persoană, în regim all inclusive. Iar pentru Malmo, cazarea în luna septembrie la un hotel de 4 stele, preţurile variază între 3.500 de lei şi 6.000 de lei, un sejur, de persoană.

image

În plus la acest costuri se adaugă sumele alocate pentru transport. Dacă în Grecia sau în Turcia se poate alege varianta cu autocarul, pentru Suedia transportul se va face cu avionul, iar cel mai ieftin bilet, dacă rezervarea s-ar face în cursul zilei de luni, 7 august, este de 336 de euro de perosană, dus-întors.

Consilierii locali mai aveau pe listă o propunere de deplasare, în interes de serviciu, pentru Portugalia, însă au ratat schimbul de experienţă din cauza incendiilor de pădure care au afectat grav această ţară în luna iulie. Pentru Lisabona, preţul era de 8.700 de lei în cameră single sau 6.500 locul în camera dublă; evident în preţ nu intra şi costul transportului.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite