Culmea corupţiei: excursii de lux contra reţete medicale. Percheziţii DNA în spitale din Capitală şi 9 judeţe
0În timp ce sistemul medical este în pragul colapsului, din lipsa fondurilor, medici oncologi din toată ţara sunt mituiţi de companiile farmaceutice, cu excursii de lux la Las Vegas sau la Paris, pentru a prescrie pacienţilor medicamente scumpe. Procurorii DNA au declanşat o amplă anchetă.
Un nou scandal de corupţie zguduie sistemul de sănătate după ce procurorii DNA au declanşat o anchetă de amploare pe piaţa medicamentelor oncologice. Vizaţi sunt mulţi medici şi farmacişti, iar cercetările anchetatorilor scot la iveală o adevărată mafie a medicamentelor.
Prost plătiţi, medicii, cei mai mulţi specialişti în oncologie, sunt acuzaţi de procurori că erau mai puţin interesaţi de soarta bolnavilor de cancer şi mai mult de cadourile care veneau din partea companiilor de medicamente, pentru a prescrie doar produsele lor. „De cele mai multe ori era vorba despre cele mai scumpe tratamente. Iar acestea erau decontate de stat”, au explicat surse apropiate anchetei care a fost declanşată marţi dimineaţă, când mascaţii au descins în 61 de adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş.
În “reţeaua medicamentelor” ar fi implicaţi 16 medici – mulţi dintre ei şefi de clinici şi secţii de oncologie –dar şi coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate — subprogramul oncologie, potrivit unor surse judiciare.
Printre cei vizaţi de procurori se numără un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii, dar şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente.
De asemenea, au mai fost luaţi la bani mărunţi medicii care fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor, care ar fi primit diverse şpăgi mascate prin sponsorizări de la furnizorii de medicamente. Scopul acestor acţiuni de ”recompensare” era creşterea vânzărilor de medicamente pentru anumite companii farmaceutice sau anumiţi distribuitori, au mai arătat sursele citate.
Vacanţe de lux la Las Vegas sau Paris
Mai exact, zeci de specialişti din toată ţara ar fi beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas plătite de firme de medicamente, aceste “sponsorizări” fiind, de fapt, o mită mascată, în schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer.
Firmele de medicamente se ofereau să plătească medicilor nu numai participarea la diverse simpozioane şi congrese în străinătate, dar şi cheltuielile personale. Mai mult, susţin procurorii, unele dintre aceste congrese nici măcar nu se desfăşurau în realitate, fiind doar un paravan pentru vacanţe de lux. De exemplu, un producător de medicamente este acuzat că ar fi achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici.
Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în oraşele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013) etc. Evenimentul de la Ottawa a avut loc, în realitate, la Paris, în ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare în scop turistic. La această excursie au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion şi bilete de spectacole.
Şi în cazul evenimentului ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, există probe că a fost vorba de o excursie. După ce au sosit la San Diego, pentru a participa, chipurile la un congres de reumatologie, medicii au fost transferaţi la Las Vegas, fiind cazaţi la unul dintre cele mai faimoase hoteluri-cazinou din lume: Bellagio. În perioada ”congresului”, doctorii au fost plimbaţi au făcut şi o excursie la “Grand Canyon”.
Kovesi: Procurorii vor lămuri modul de prescriere a unor medicamente
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, ieri, că anchetatorii care instrumentează dosarul de corupţie în domeniul farmaceutic vor stabili, în urma percheziţiilor efectuate, modul în care s-au prescris şi comercializat anumite medicamente.
“În cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lămuri modul în care s-au prescris anumite medicamente, modul în care s-au achiziţionat anumite medicamente şi, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viaţa sau sănătatea altor persoane, vor fi contactate şi se vor lua şi măsuri de prevenire, dacă este cazul”, a declarat Kovesi.
Ministerul Sănătăţii condamnă practicile medicilor şpăgari
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a condamnat „practicile prin care medicii pot fi influenţaţi la prescripţie de către companiile farmaceutice”.
Acesta susţine că au fost luate măsuri pentru a împiedica înţelegerile dintre medici şi furnizorii de medicamente. „Anul acesta, conform prevederilor contractului-cadru, furnizorilor de servicii le este interzis să încheie contracte de prestări servicii în urma cărora să obţină comision pentru îndrumarea pacienţilor către un furnizor sau altul”, a declarat Bănicioiu.
Falsificau fişele pacienţilor
Anchetatorii susţin că medicii corupţi mergeau până într-acolo încât falsificau fişele de diagnostic ale pacienţilor. Astfel, pentru a putea justifica prescrierea anumitor medicamente, care le aduceau comisioane grase, aceştia treceau afecţiuni mai grave în fişe de consultaţii. Într-un astfel de caz, un medic oncolog ar fi cerut ca dimensiunea unui chist citită la ecograf să fie trecută în documentele spitalului ca fiind mai mare, respectiv 4 centimetri, în loc de 2 centimetri.
Alte afaceri cu tratamente pentru cancer
Stimularea medicilor pentru a le prescrie pacienţilor anumite medicamente este o practică veche a companiilor farmaceutice. „Afacerile” ascunse se practică mai ales în cazul medicamentor foarte scumpe, cum ar fi cele împotriva cancerului, care aduc cele mai mari comisioane.
Cabinetele medicilor sunt permanent vizitate de reprezentanţii firmelor de medicamente care le promit doctorilor o cotă parte din fiecare reţetă prescrisă, în general cam 5% din valoarea medicamentelor prescrise. Apoi, firmele verifică în farmacii numărul şi valoarea reţetelor cu medicamentele lor, emise de fiecare medic “sponsorizat”.
Recompensarea se face fie direct, fie prin aşa-numita „industrie a turismului medical”. Sunt situaţii când la un congres pe teme medicale pleacă din România zeci de persoane, dar doar unul dintre medicii participanţi prezintă o lucrare ştiinţifică în cadrul manifestării, restul participanţilor fiind de fapt „turişti”.
Reţete false şi medicamente contrafăcute
Unii medici au încercat şi alte „modalităţi penale” de a prospera pe seama bolnavilor de cancer. În septembrie 2014, nouă persoane, între care trei medici de la de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, au fost trimise în judecată pentru fraudă. Aceştia sunt judecaţi pentru că ar fi prescris 1.100 reţete medicale false, pentru medicamente împotriva cancerului, în valoare totală de 8 milioane de lei. Ulterior, medicamentele, decontate în farmaciile ”Reţeta”, ar fi fost vândute unor pacienţi.
Tot anul trecut, cinci medici din cadrul Secţiilor Oncologie şi Hematologie de la Spitalul Judeţean Baia Mare au fost acuzaţi de procurorii DNA că au eliberat reţete fictive pentru citostatice, care, ulterior, erau valorificate.
Scandaluri cu medicamente vitale pentru bolnavii de cancer nu au lipsit nici în acest an. O reţea de farmacii vindea apă în loc de citostatice. Mai mulţi bolnavi de cancer au reclamat la Poliţie că au achiziţionat citostatice contrafăcute de la un lanţ de farmacii, despre care ştiau că au produse mai ieftine. Poliţiştii au deschis o anchetă şi au descoperit o reţea care se ocupa de importul de medicamente din Turcia, dintre care o parte era exportată mai departe în spaţiul intracomunitar, iar o altă parte era vândută în ţară, prin intermediul lanţului de farmacii “Elena”. Suspecţii ar fi vândut medicamente în valoare totală de cinci milioane de euro.