Ce va conţine bagajul Elenei Udrea când va ajunge la Penitenciarul Târgşor. Restricţiile drastice la haine şi dichisuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea este aşteptată la Penitenciarul de femei Târgşor FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Elena Udrea este aşteptată la Penitenciarul de femei Târgşor FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Adusă în ţară, din Bulgaria, joi seara, 16 iunie, Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, îşi va ispăşi pedeapsa de 6 ani de închisoare la Penitenciarul de Femei Târgşor din Prahova.

Ea este familiarizată cu locul, având în vedere că şi-a petrecut aproape trei luni aici, din februarie până în mai 2015, atunci când a fost arestată preventiv în dosarul Gala Bute, aceeaşi cauză în care avea să primească şi condamnarea definitivă.

Cunoscută ca o împătimită a modei, Elena Udrea va trebui să facă eforturi pentru a-şi adapta ţinutele la noile condiţii de viaţă, având în vedere regulamentul foarte strict al penitenciarului în privinţa obiectelor de vestimentaţie permise în celulă.

Garderobă strictă

Conform Administraţiei Penitenciarelor, o deţinută are dreptul la şapte chiloţi şi şapte maiouri, zece perechi de ciorapi, două perechi de papuci sau sandale, două basmale, trei rochii şi trei fuste, cinci tricouri, trei cămăşi, o eşarfă, cinci batiste, o haină de iarnă şi un pardesiu. Pentru cele mai cochete, penitenciarul permite folosirea podoabelor, dar cu condiţia să nu fie din metale preţioase sau să aibă montate pietre preţioase.

În schimb, dichiseala are restricţii: este permisă doar o sticlă de parfum de cel mult 200 ml, iar recipientul nu trebuie să aibă mecanism de pulverizare. Acest produs nu poate fi adus de acasă, ci va trebui cumpărat de la magazinul penitenciarului, împreună cu alte produse de igienă personală (săpun, şampon, derergenţi, pastă de dinţi etc). Femeile de la Târgşor nu au voie să aibă decât un foen de putere mică (cel mult 500 W), fără alte ustensile de coafat. Există însă în închisoare o frizerie şi un coafor unde au acces şi deţinutele cu anumite restricţii.

Cum îşi poate amenaja celula

Sunt restricţii drastice şi în ceea ce priveşte amenajarea camerei de detenţie. Penitenciarul permite anumite ajustări, dar doar strictul necesar. Dacă nu-i va conveni lenjeria oferită de închisoare, Udrea îşi va putea aduce de acasa două seturi, dar doar de culoare albă. Are dreptul şi la pături de acasă, dar gri sau albastre. Poate să-şi aducă şi televizor, dar nu smart şi nu mai mare de 71 de centimetri în diagonală, şi un radio cu baterii.

Dacă mobilierul şi accesoriile din cameră nu îi sunt suficiente, deţinuta poate să primească la pachet mici rafturi din plastic, un lighean cu diametrul de 50 centimetri şi veselă din plastic sau metal, câte o bucată din fiecare (farfurie, pahar, castron).

În spatele gratiilor, Elena Udrea poate să participe la activităţile organizate la Târgşor, la alfabetizarea deţinutelor care au nevoie de şcoală, la atelierul de croitorie sau la club, unde sunt organizate frecvent spectacole cu participarea exlcusivă a femeilor aflate în detenţie.

Dacă va avea un regim deschis, Elena Udrea poate solicita să meargă la munci agricole, în afara închisorii. Unitatea are contracte cu diverse instituţii din Prahova, cu precădere spre finalul verii. Deţinutele de la Târgşor merg în general la Valea Călugărească la culesul viei.

Va avea dreptul să fie vizitată de copil

Cel mai dificil moment pentru femeile încarcerate este cu siguranţă în timpul vizitelor. Contactul fizic (îmbrăţişările) sunt permise doar la venirea şi la plecarea vizitatorului, atingerile (ţinutul de mână) sunt permise doar dacă se face la vedere, peste masă.

„Dacă regulile privind contactul fizic nu sunt respectate, persoanele private de libertate/persoanele vizitatoare vor fi avertizate, însă nerespectarea acestora în mod repetat, va duce la întreruperea vizitei sau anularea acesteia“, se arată în regulamentul penitenciarului.

Orice vizită trebuie programată din timp, printr-o solicitare pe mail, iar deţinutele pot fi vizitate de cel mult patru persoane o dată: doi adulţi şi doi copii. 

Vă recomandăm şi:

Surse. Elena Udrea ar urma să ajungă joi în România. Ce condiţii va avea în arest

Procurorul general respinge acuzaţiile lansate de Elena Udrea: Un astfel de episod nu este real şi nu caracterizează activitatea parchetului

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite