Ce pedeapsă a primit românul judecat pentru atentat la siguranţă naţională pentru că şi-a spionat iubita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, pedeapsa pentru supravegherea iubitei prin GPS FOTO Arhivă Adevărul
Închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, pedeapsa pentru supravegherea iubitei prin GPS FOTO Arhivă Adevărul

Prahoveanul acuzat că şi-a spionat iubita prin intermediul unui sistem dotat cu GPS pe care l-a montat pe maşina femeii, a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Curtea de Apel Ploieşti a considerat că Ion Cătălin Moraru este vinovat de desfăşurare fără autorizare a activităţilor specifice de culegere de informaţii supuse autorizării.

Ion Cătălin Moraru, din localitatea Filipeştii de Târg, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, dar şi la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, pedeapsă pe care trebuie să o execute în cadrul primăriei din localitate.

Fosta iubită nu s-a constituit parte civilă în proces, astfel că bărbatul nu a fost obligat şi la plata unor despăgubiri morale, dar trebuie să plătească 300 de lei chelutieli de judecată. În plus, instanţa a decis să confişte tânărului dispozitivul GPS cu care şi-a urmărit iubita, dar şi un telefon Samsung S6.

Decizia Curţii de Apel nu este definitivă, astfel că poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ion Cătălin Moraru a ajuns pe mâna procurorilor de la DIICOT Ploieşti din cauza geloziei sale excesive. Tânrărul avea suspiciuni cu privire la fidelitatea prietenei sale pe care o bănuia că se întâlneşte pe ascuns şi cu alţi bărbaţi. Pentru a avea dovezi certe, Ion Cătălin Moraru a cumpărat un dispozitiv dotat cu GPS pe care l-a montat pe maşina Iuliei.

La ultima întâlnire dintre cei doi, care a avut loc în luna octombire 2016, într-un restaurant din Ploieşti, Cătălin i-a mărturisit prietenei sale că o urmăreşte constant şi că ştie în permanenţă unde se află atunci când nu sunt împreună. Fata nu a dat crezare acestor vorbe, dar a avut un şoc atunci când a fost prinsă de iubitul său în parcarea unui mall din Bucureşti, în timp ce se afla împreună cu un alt bărbat. Atunci a avut loc o altercaţie, în urma căreia atât femeia cât şi noul său prieten au fost agresaţi de bărbatul trădat.

Victimele au depus o plângere la Poliţie, iar ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, care a disjuns cauza către DIICOT Ploieşti, pentru că, prin ataşarea unui dispozitiv dotat cu GPS pe maşina unei persoane cu scopul de a obţine date ilegale, Cătălin Moraru a încălcat Legea siguranţei naţionale, ifracţiune aflată în competenţa acestei structure de Parchet. Conform recizhitoriului, tânărul din Filipeştii de Târg şi-a recunoscut fapta şi a mărturisit că a cumpărat dispozitiviul de pe un site specializat în anunţuri de mică publicitate.

“…declară că a achiziţionat acest dispozitiv de pe internet, de pe site-ul OLX, de la o persoană de sex masculin, valoarea dispozitivului fiind de 150 de lei. În continuare declară că la o zi după  ce a achiziţionat  dispozitivul, s-a deplasat la imobilul unde locuieşte persoana vătămată (…) şi a constatat că aceasta avea maşina parcată în faţa porţii şi a montat dispozitivul sub maşină, în partea din mijloc, dispozitiv pe care l-a prins de partea din mijloc cu scotch. (…) înainte de a monta dispozitivul sub autoturism, a introdus o cartelă SIM (…) în acest dispozitiv, iar de pe telefonul său mobil (…) apela numărul cartelei introdisă în dispozitivul GPS (…) şi I se răspundea cu un ton de ocupat, după care imediat primea un SMS ce coordonatele GPS ale maşinii părţii vătămate, aflând astfel locurile unde se afla autoturismul”, se arată în rechizitoriu.

Moraru a recunoscut şi  că, după incindentul din parcarea mall-ului din Bucureşti, a mers din nou la fosta iubită acasă şi a luat aparatul GPS motat ilegal pe autoturism. Dispozitivul a fost găsit de anchetatori în timpul percheziţiilor care au avut loc la domiciliul bărbatului.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite