Călătorie în timp printre bijuteriile Munților Bucegi: Castelul Peleș și Castelul Cantacuzino FOTO

0
Publicat:

În anii '60, când România comunistă, stațiunile Bușteni și Sinaia din Prahova străluceau ca niște bijuterii aristocratice în inima Munților Bucegi. Astăzi aceste două destinații turistice continuă să fascineze și să inspire.

Castelul Peleș. FOTO oradea-nagyvarad-grosswardein.ro
Castelul Peleș. FOTO oradea-nagyvarad-grosswardein.ro

Castelul Peleș din Sinaia (Prahova), construit între anii 1873 și 1914, acest palat de basm, a fost reședința de vară a regilor României. Arhitectura eclectică, influențată de stilurile german, francez și renascentist, încântă privirile turiștilor și le oferă o incursiune în epoca de aur a monarhiei române.

Castelul Cantacuzino, situat în cartierul Zamora din Bușteni (Prahova), a fost construit la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino. Cu o priveliște impresionantă către Munții Bucegi, castelul este înconjurat de un parc vast și ascunde legende și povești vechi.

Castelul Peleş, refugiul ultimului rege al României. Mihai I se afla la Sinaia în ziua abdicării

Sinaia şi domeniul regal de la Peleş vor rămâne în istorie drept locul în care s-a născut ultimul rege al României. Mihai I a venit pe lume în data de 25 octombrie 1921, la Castelul Foişor aflat în imediata apropiere a Castelului Peleş. Aici a copilărit, alături de bunica sa, Regina Maria a României, dar şi de mama sa, Elena.

Este de notorietate faptul că naşterea viitorului suveran se întâmpla într-un moment în care părinţii săi, Regele Carol al II-lea şi Regina Mamă Elena a României, nu erau în cele mai bune relaţii, iar căsnicia lor era în prag să se destrame.

Drapelul Naţional a fost arborat în bernă în ziua în care Casa Regală a anunţat decesul Regelui Miha
Drapelul Naţional a fost arborat în bernă în ziua în care Casa Regală a anunţat decesul Regelui Miha

În primul an de viaţă a stat alături de mama sa la Bucureşti, dar din 1922 a crescut la Sinaia, sub supravegherea bonei şi a valetului (doamna şi domnul St. John), dar şi îngrijit de bunica sa, Regina Maria. Micul prinţ serbează primul său Crăciun la Sinaia abia în ianuarie 1923, pentru că în acea perioadă Naşterea Domnului se sărbătorea încă pe rit vechi.

La Sinaia, pe domeniul regal, se afla şi în data de 20 iulie 1927, zi în care bunicul său, regele Ferdinand, a decedat, iar prinţul moştenitor Mihai a fost proclamat rege. De la Pelişor, la doar câteva ore de la moartea regelui Ferdinand, reprezentanţii familiei regale pleacă la Bucureşti împreună cu Mihai pentru a asista la momentul depunerii jurământului de către membrii Regenţei în faţa parlamentului. Micul rege avea atunci doar cinci ani şi opt luni.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite