Imagini rare. Cum se schia pe Valea Prahovei în urmă cu 100 de ani. Fostul rege Mihai, pasionat de acest sport FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sporturile de iarnă au o istorie îndelungată în Sinaia, începând să își facă apariția încă de la sfârșitul secolului XIX. Un rol important în dezvoltarea schiatului l-au avut Armata Română, prin „Vânătorii de Munte”, și familia regală, regretatul rege Mihai I fiind un împătimit al acestui sport.

Principesa Ileana, maior Emil Pălăngeanu și căpitan Ioan Dimăncescu Foto: Alin Dimăncescu
Principesa Ileana, maior Emil Pălăngeanu și căpitan Ioan Dimăncescu Foto: Alin Dimăncescu

În 2023, s-au împlinit 100 de ani de la înfiinţarea Clubului „Peleş” din Sinaia, o „asociaţie sportivă pentru sky şi alpinism”, apărută din iniţiativa căpitanului Ioan Dimăncescu, din Batalionul 1 Vânători de Munte. Asociația susținea sporturile de iarnă, fiind legată de familia regală, și cuprindea majoritatea tinerilor din renumita stațiune de pe Valea Prahovei, dornici să se perfecţioneze la schi. Fondatorul Ioan Dimăncescu a propus prinţului Nicolae preşedinţia de onoare a asociației.

Fiind un pasionat al sporturilor de iarnă, tânărul Nicolae o acceptă și chiar participă şi el la unele întâlniri şi întreceri de schi organizate de club. Principele Nicolae s-a născut la 3 august 1903, la Castelul Foişor, şi a fost cel de-al patrulea copil al cuplului princiar și apoi regal Ferdinand şi Maria.

Constantin Ciocoiu, instructorul de schi al Regelui Mihai I

Clubul Sportiv „Peleș" a fost sprijinit, pe parcursul anilor, de Primăria Sinaia și de către membrii familiei regale. Cel mai cunoscut sportiv care s-a format în asociație a fost Constantin Ciocoiu, multiplu campion de schi, sanie și skeleton.

Acesta a debutat în 1924, avându-l ca instructor pe căpitanul Dimăncescu. Ulterior, Constantin Ciocoiu a fost instructorul de schi al Regelui Mihai, care avea o mare pasiune pentru acest sport.

Generalul Emil Pălăngeanu, cadru didactic la Institutul Militar de Educație Fizică, era cel care se ocupa de orele de educație fizică ale Regelui Mihai. Acesta i-a adus prințului moștenitor primul instructor de schi, pe Constantin Ciocoiu.

Eram și emoționat și foarte tânăr, n-aveam 20 de ani, iar Regele Mihai avea 8-9 ani, era un copil. Și uite asa s-a întâmplat că eu i-am pus Regelui schiurile în picioare și tot eu l-am petrecut spre exil. De atunci, câțiva ani la rând, de cum venea zăpada, toată iarna schiam amândoi printre statui și coloane, în poiana aceea frumoasă a Palatului”, povestea, în urmă cu mulți ani, Constantin Ciocoiu pentru Formula AS.

Acesta și-a amintit și cum l-a învățat să schieze pe Regele Mihai. „Îi spuneam: «Maiestate, dacă vreți să învățați schiul, faceți mișcarea asta, asta și asta», iar el mă privea și mă asculta cu un aer serios. Când greșea, îl îndreptam politicos și la fel de prompt. Așa că Regele a învățat repede. Și prinsese curaj. După câteva ierni, cobora tocmai de sus, mult deasupra Sinaiei", mai spunea Ciocoiu, conform aceleiași surse.

Un secol de la nașterea Clubului „Peleș”

La 100 de ani de înființarea Clubului Sportiv „Peleș", Alin Dimăncescu, nepotul fondatorului Ioan Dimăncescu, a oferit pentru „Adevărul” mai multe imagini de colecție despre cum arătau sporturile de iarnă în urmă cu 100 de ani și despre rolul important pe care l-a avut asociația fondată de bunicul său pentru Sinaia şi pentru sportul interbelic. „De dragul Munților”, era și motto-ul clubului, care acompania pancartele de pe traseu, în timpul competițiilor.

Succesul clubului a fost determinat şi de susţinerea pe care membrii Casei Regale (principele Nicolae şi principesa Ileana), precum şi administraţia Peleşului au acordat-o asociaţiei”, susține Alin Dimăncescu.

Ca membru afiliat la Federația Societăților Sportive din România, înființată în 1912, pe lângă activitatea de popularizare și inițiere în sporturile de iarnă, Clubul „Peleș” a organizat numeroase concursuri și campionate naționale.

Clubul a fost activ până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cele mai importante secții au fost cele de schi, săniuțe și bob.

La 100 de ani de la înfiinţare, am putea să privim pasiv-nostalgic acest episod din istoria sportului din România. Numai că entuziasmul acelei generaţii, dublat de profesionalism şi caracter, transcende peste ani într-un exemplu deosebit de actual, care ar trebui să motiveze şi să inspire structurile şi asociaţiile de profil din zilele noastre”, precizează Alin Dimăncescu.

Colonelul Ioan Dimăncescu (1898 - 1951) a fost combatant în Primul Război Mondial şi în campaniile din Basarabia şi Ungaria. Alături de fratele său, Dimitrie Dimăncescu, a fost membru fondator al primelor patrule de cercetași din România, în vara anului 1913. A avut un rol activ în dezvoltarea cercetășiei și a mișcǎrii sportive din România, fiind și preşedinte al Federaţiei Române de Schi, între 1942-1945.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite