Vila impresionantă din Sinaia, realizată de arhitectul șef al Casei Regale a României. Cine a fost Karel Líman FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Atanasie Simu din Sinaia, cunoscută drept Vila Retezat, a fost proiectată de Karel Líman, arhitectul șef al Casei Regale a României. Prețul proprietății, aflată la vânzare, a fost redus cu 100.000 de euro.

Casa a fost realizată de arhitectul Casei Regale Foto: Sotheby’s
Casa a fost realizată de arhitectul Casei Regale Foto: Sotheby’s

Vila a fost scoasă la vânzare prin intermediul casei de licitații Romania Sotheby’s International Realty cu suma de 1,2 milioane de euro, în prezent prețul fiind redus la 1,1 milioane de euro. Casa a fost proiectată și construită în stilul Renașterii Germane de la începutul secolului XX de către arhitectul ceh Karel Líman, bun prieten al regelui Carol I.

Situată la 200 de metri de centrul orașului Sinaia, vila, construita între anii 1909 și 1911, are 16 camere, 12 băi și un teren aferent de 2.150 metri pătrați. Este amplasată într-un cadru natural deosebit, oferind panorame spectaculoase asupra oraşului şi a Munţilor Bucegi.

Karel Líman a fost arhitectul-șef al Casei Regale a României între 1894-1929. Născut în Cehia în 1855, într-o familie de tâmplari, Karel a moștenit pasiunea pentru prelucrarea lemnului de la tatăl și bunicul său. Acesta a urmat cursurile Facultății de Arte Frumoase din Praga, iar mai apoi prestigioasa instituţie germană de învăţământ superior Bauakademie din München.

A proiectat Castelul Pelișor și s-a implicat în reconfigurarea castelului Peleş

După încheierea studiilor a plecat la Viena şi a lucrat o perioadă pentru firma Hellmer & Felmer, specializată în construcţia caselor de lux din zona rezidenţială a capitalei austriece.

În 1894, Karel Líman a părăsit Viena şi s-a stabilit definitiv în România, unde a fost angajat iniţial la serviciul de arhitectură al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice iar apoi a intrat în slujba Casei Regale a României.  A participat la restaurarea bisericilor Sfântul Nicolae și Sfinții Trei Ierarhi din Iaşi şi a Bisericii episcopale de la Curtea de Argeş.

Karel Líman, arhitectul șef al Casei Regale a României Foto: Sotheby’s
Karel Líman, arhitectul șef al Casei Regale a României Foto: Sotheby’s

Din ordinul lui Carol I, lui Karel Líman i s-au încredinţat importante lucrări de arhitectură: reconfigurarea, amplificarea şi redecorarea castelului Peleş (1896-1914), proiectul şi construcţia castelului Pelişor (1898-1903). A realizat și alte proiecte: Cuibul Prințesei, extinderea Palatului Cotroceni, casa Prințului Carol din București, cabana Regelui Ferdinand din Lăpușna, reamenajarea Castelului Bran, precum și alte clădiri din Sinaia, inclusiv Vila Retezat.

Vila a fost achiziționată de academicianul Anastasie Simu

După moartea arhitectului, în 1929, Vila Retezat a fost cumpărată de academicianul Anastasie Simu (1854-1935), doctor în ştiinţe politice şi administrative, mare iubitor de artă si un pasionat colecţionar. Acesta a fost primul român care a ridicat un muzeu particular, la Bucureşti, în 1910. În 1927, Simu a donat statului român peste 1.200 de opere de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă. O parte din colecţie este expusă în prezent la Muzeul Naţional de Artă al României, iar o altă parte în colecţia Simu de la Pinacoteca Bucureşti.

Casa Atanasie Simu din Sinaia impresionează atât la exterior, cât și la interior. În prezent, aceasta are destinație de hotel/pensiune oferind turiștilor momente de neuitat cu parfum de epocă și cu priveliști minunate.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite