Așteptare chinuitoare pentru bolnavii de cancer din Prahova. Doctor: „Le înțeleg durerea, dar suntem subdimensionați“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza de medici oncologi la Spitalul Municipal din Ploiești se adâncește, afectând direct pacienții diagnosticați cu cancer. Aceștia se confruntă nu doar cu o afecțiune cumplită, ci și cu un sistem medical bolnăvicios care îi pune în situații dificile.

Sectia interne. FOTO Spitalul Municipal Ploiești
Sectia interne. FOTO Spitalul Municipal Ploiești

Pentru mulți bolnavi oncologici, accesul la investigații și tratamente este o luptă continuă. O femeie din Prahova care a învins un cancer pulmonar se confruntă acum cu o altă provocare: obținerea unui bilet de trimitere pentru un computer tomograf (CT). Aceasta așteaptă de o lună de zile, iar situația ei nu este singulară. Alți pacienți se confruntă cu aceeași problemă, iar timpul poate fi crucial în diagnosticarea și tratamentul cancerului.

Femeia a povestit pentru observatorulph.ro că, o dată la șase luni, trebuie să efectueze controale de rutină pentru a-i fi urmărită starea de sănătate după lupta cu această boală cumplită

Astăzi am fost la Spitalul Municipal pentru bilet de trimitere în vederea efectuării unui computer tomograf. Mi s-a spus că mă pot programa de-abia pe 25 aprilie pentru a obține acest bilet, iar apoi să fac programarea pentru CT. Mi se pare o perioadă de timp cumplit de lungă, dat fiind faptul că vorbim despre o boală oncologică, ce, în multe cazuri, poate recidiva, iar pacientul să nu aibă habar”, a povestit prahoveanca.

Bolnavii oncologici nu se luptă doar cu boala, ci și cu un sistem medical care pare să fie la fel de vulnerabil. Lipsa de specialiști în oncologie afectează calitatea serviciilor medicale, iar pacienții se simt adesea neputincioși în fața birocrației și a întârzierilor.

Medicul Amedeia Niță, șefa secției de oncologie a Spitalului Schuller din Ploiești, admite că aceasta este o reală problemă cauzată de numărul mic de medici specialiști în raport cu cazuistica.

Suntem patru medici, am dat concurs, așteptăm în două săptămâni alți doi colegi. Încercați să ne înțelegeți. Pentru noi orice pacient bolnav de cancer reprezintă o urgență. Dar suntem puțini și acoperim nevoile a mii de bolnavi, fiecare cu problema lui. Sunt de acord că sunt nemulțumiți, le înțeleg durerea și spaima, empatizez cu ei, da asta e tot ce putem face”, a precizat șefa secției de Oncologie a Spitalului Municipal Ploiești.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite