Apă menajeră şi fecale, deversate în lacul de acumulare Paltinu de la o pensiune de lux de pe Valea Doftanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiunea Atra Doftana este câştigătoare a unor premii de excelenţă în turism. FOTO atradoftana.ro
Pensiunea Atra Doftana este câştigătoare a unor premii de excelenţă în turism. FOTO atradoftana.ro

Poliţiştii din Prahova au descoperit că administratorii de la Atra Doftana, câştigătoare a premiului „Pensiunea anului 2013“ deversează apele menajere şi fecale în lacul de acumulare de la Paltinu. Lacul furnizează apă potabilă pentru Ploieşti şi Câmpina

Situaţie extrem de gravă la Pensiunea Atra de pe Valea Doftanei, una dintre cele mai luxoase unităţi de turism din toată Prahova, cu o concepţie arhitecturală futuristă şi servicii ireproşabile, certificate şi în acest an de câştigarea premiului de „Pensiunea anului 2013“ la Gala Premiilor de Excelenţă în Turism. Pensiunea este poziţionată chiar pe malul lacului Paltinu.

Din păcate, aşa cum o dovedeşte un control al poliţiştilor prahoveni, gardul este vopsit doar pe afară, iar administratorii pensiunii au transformat afacerea într-un pericol pentru mediu şi pentru sănătatea a zeci de mii de persoane care beau apă potabilă din lacul de acumulare de la barajul Paltinu.

Un control al poliţiştilor ploieşteni, desfăşurat pe 6 septembrie, a arătat că pensiunea deversa în lacul Paltinu apă menajeră, inclusiv cea provenită de la toaletele pensiunii, printr-o conductă de 15-20 de cm, îngropată care pleacă de la fosa septică şi ajunge până în lac.

În urma unui control al poliţiştilor de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase la unitate de turism de pe Valea Doftanei, o pensiune, s-a descoperit că din fosa septică a unităţii pleacă o ţeavă din material PVC, îngropată în pământ şi care ajunge până la lacul Paltinu, prin care sunt deversate în bazinul de apă ape uzate, menajere şi fecaloide“, ne-a spus Raluca Brezeanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a întocmit un proces verbal de contravenţie pentru deversarea în apele de suprafaţă sau subterane de ape uzate fecaloid sau menajere, amenda la care sunt expuşi administratorii pensiunii fiind cuprinsă între 30.000 şi 60.000 de lei. În cauză a fost sesizată şi Garda de Mediu.

„Verificările vor fi continuate şi de Comisariatul Judeţean Prahova, pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu şi urmează a fi aplicate penalităţi pentru depăşirea valorilor indicatorilor de calitate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, potrivit principiului «poluatorul plăteşte»“, mai spune Raluca Brezeanu.

Poliţiştii şi autorităţile de mediu mai au de lămurit ce cantitate de apă a fost deversată şi de când durează această situaţie, în funcţie de rezultate, administratorii pensiunii riscând dosar penal şi sistarea totală a activităţii.

atra doftana

Lacul de la Paltinu deserveşte alimentarea cu apă potabilă şi industrială a municipiilor Câmpina şi Ploieşti, dar şi apă pentru irigaţii în lunca râului Prahova în zona Băicoi-Ploieşti.

Pensiunea este situată chiar pe malul lacului. FOTO atradoftana.ro

Site-ul pensiunii nu mai poate fi accesat începând de luni dimineaţă.

Mai puteţi citi

Cea mai futuristă pensiune din Prahova, Atra Doftana, în finala premiilor de excelenţă în turism

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite