Ziua în care a început tortura la Pitești, experimentul înspăimântător din temnițele comuniste

0
0

Experimentul Piteşti, prin care deţinuţii politic au fost siliţi să se tortureze reciproc, a debutat în ziua de Sfântul Nicolae a anului 1949.

Eugen Țurcanu, monstrul de la Pitești Colecție CNSAS
Eugen Țurcanu, monstrul de la Pitești Colecție CNSAS

Experimentul Piteşti, prin care deţinuţii politici au fost siliţi să se tortureze reciproc, a avut aproximativ 5.000 de victime. Majoritatea dintre ei erau studenţi de elită, tineri care se opuneau regimului comunist, dar şi membri ai fostelor partide politice. 

Esența metodei folosite la Pitești era transformarea victimelor în călăi, tortura putând fi apreciatǎ drept un simplu mijloc, nu un scop. Scopul experimentului, conform principiilor leniniste în interpretarea PCR, a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase a deținuților, și în cele din urmă alterarea personalității până la punctul obedienței absolute.

Eliberat definitiv în anul 1964, George Cuşa, un constănţean supravieţuitor al Experimentului Piteşti, spune că „Experimentul Piteşti a fost un fenomen unic în istoria detenţiei, dar Piteştiul a fost doar centrul. Piteştiul înseamnă şi Gherla, şi Canalul şi Târgu Ocna şi lagărele de muncă din Deltă“.

Din punctul lui de vedere, reeducarea era un fel de anchetă a anchetei, adică să torni la vestita cameră 1 sau 4 ce nu spuneai la Securitate.  El spune că experimentul s-a derulat la Piteşti pentru că aici erau închişi studenţii. „Studenţimea era categoria socială care făcea legătura între generaţii şi voiau să distrugă legătura, mai ales că studenţii au fost cei care s-au opus instaurării regimului comunist în România“, a povestit George Cușa într-un interviu acordat cotidianului Adevărul.

Eugen Ţurcanu, iniţiatorul reeducării, un fost legionar convertit la comunism, a fost închis lângă celula sa timp de şapte luni. „Era un tânăr inteligent, un tip aspru, care avea o faţă dură şi o voce metalică, un foarte bun organizator, iar comuniştii aveau nevoie de un asemenea element“, aşa cum şi-l aminteşte George Cuşa, una dintre victimele sale. „Un moldovean a înfiinţat Mişcarea Legionară, un moldovean o va distruge“, spunea Ţurcanu colegilor de celulă.

Experimentul Piteşti a fost oprit în anul 1952, iar cei implicaţi în crunta teroare au fost judecaţi în spatele uşilor închise. 22 de inculpaţi au fost condamnaţi la moarte, iar cadrele din Securitate au primit sentinţe de câţiva ani. 

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite