Unui argeşean i-au dispărut, din senin, banii de pe card. Poliţiştii au ajuns, pe firul plăţilor, la un tânăr din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flto Shutterstock
Flto Shutterstock

Poliţiştii argeşeni trag un semnal de alarmă cu privire la existenţa mai multor metode pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice. Cel mai recent caz a dus la reţinerea unui tânăr de 18 ani.

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Curtea de Argeş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, au reţinut, miercuri, un tânăr de 18 ani, din Bucureşti.

Din cercetări s-a stabilit că în cursul zilei de 26 februarie 2022, tânărul ar fi efectuat mai multe tranzacţii de pe un cont bancar al unui bărbat din comuna argeşeană Valea Iaşului.

Mai exact, titularul contului s-a trezit, din senin, fără aproape 1.000 de lei. Omul a avut inspiraţia să blocheze imediat cardul bancar.

"Pentru administrarea probatoriului, în dimineaţa zilei de 19 aprilie, poliţiştii argeşeni, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale Bucureşti, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat o percheziţie la locuinţa tânărului în cauză, în urma căreia au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă", precizază IPJ Argeş.

Tânărul a fost condus la sediul poliţiei, iar după administrarea probatoriului, a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând ca joi să fie prezentat în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Activităţile au beneficiat de sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Referitor la activitatea în mediul on-line, precum şi la comerţul on-line, poliţiştii argeşeni trag câteva semnale de alarmă.

"Atenţionăm cetăţenii despre existenţa mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice", precizează IPJ Argeş. 

Scopurile urmărite pot fi:

- obţinerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situaţiile putând ajunge inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor şi sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruşi pentru controlarea de la distanţă a telefonului/calculatorului infectat ori ştergerea datelor şi distrugerea unităţilor de memorie;

- prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obţinerea frauduloasă a unor sume de bani (din ultima categorie face parte şi metoda cunoscută sub denumirea ,,Accidentul”, dar şi altele, ce pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, conform art. 244 din Codul Penal).

 Ce ar tebui să atragă atenţia

Oamenii legii recpmandă să nu daţi curs unor ,,oferte”, care se încadrează în următoarele caracteristici:

- Sună prea bine pentru a fi adevărat (exact ca în zicala ,,Ceea ce sună prea bine ca să fie adevărat, chiar aşa şi este!”)ş

- De regulă se solicită răspunsul urgent;

- Mesajul electronic are ataşat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document - nu deschideţi documentele ataşate;

- Acordaţi atenţie crescută când expeditorul este unul neobişnuit sau care disimulează o instituţie sau autoritate a statului.

La cumpărăturile online:

- Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau cautaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificaţi cu atenţie site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, sau produsul, nu este unul fals;

- Bunurile oferite la preţuri derizorii pot avea costuri adiţionale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanţie, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitaţi achiziţia în astfel de condiţii;

- Nu cumpăraţi produse oferite prin email (poştă electronică) nesolicitate;

- Cumpăraţi numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate şi evitaţi tranzacţiile când sunteţi conectat la reţele wi-fi publice.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Veteran de război avansat în grad, la 100 de ani. Maiorul Nicolae Gheorghe a fost vizitat de ministrul Apărării  VIDEO
 

Povestea tulburătoare a militarului român grav rănit în Afganistan. A stat o lună în comă, iar acum conduce echipa României la Jocurile Invictus

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite