Veteran de război avansat în grad, la 100 de ani. Maiorul Nicolae Gheorghe a fost vizitat de ministrul Apărării  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veteranul a fost felicitat, personal, de ministrul Vasile Dîncu Foto: Valentin Ciobîrcă
Veteranul a fost felicitat, personal, de ministrul Vasile Dîncu Foto: Valentin Ciobîrcă

Maiorul (rtr.) Nicolae Gheorghe, comandant de tun la Regimentul 7 Artilerie Antiaeriană, în Al Doilea Război Mondial, a împlinit 100 de ani. Veteranul de război din Argeş a fost felicitat, personal, de ministrul Vasile Dîncu.

Cu două săptămâni înainte de Ziua Veteranilor de Război, când România îi cinsteşte pe toţi militarii români care au luptat în timpul celor două războaie mondiale, Ministerul Apărării Naţionale l-a sărbătorit pe maiorul (rtr.) Nicolae Gheorghe care, joi, a împlinit 100 de ani.

Şi tatăl său a luptat pe front

Nicolae Gheorghe S-a născut pe 14 aprilie 1922, în comuna argeşeană Coşeşti, Argeş, într-o familie cu cinci copii, patru fete şi un băiat.

Serviciul militar l-a efectuat începând cu anul 1942 într-o unitate de artilerie antiaeriană, unde a executat stagiul de instrucţie şi pregătire de specialitate.

După această perioadă a plecat pe front până în anul 1945, fiind încadrat în funcţia de comandant tun, ochitor şi trăgător, la Regimentul 7 Artilerie Antiaeriană, unitate cu care a ajuns până la Budapesta şi ulterior în Cehia. A fost o mândrie, mai ales că şi tatăl său luptase pe front, în timpul Primului Război Mondial.

Două invenţii ale sale, brevetate internaţional

Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu „Medalia Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial,1941-1945”.

"După terminarea războiului, domnul Nicolae s-a angajat la Uzinele Republica ca şef de atelier, apoi la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele ca şef grupă. În anul 1975 a primit Certificatul de Inventator pentru invenţia cu titlul <Procedeu de protecţie la tensiuni foarte înalte a bobinajului pentru transformatoare cu tensiuni înalte>. Mai târziu a aflat că o altă invenţie a sa a fost brevetată de francezi", se arată într-o postare făcută, pe Facebook, de ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Title
Title

Foto: Valentin Ciobîrcă
 

Ministrul l-a vizitat cu prilejul marcării venerabilei vârste. I-a înmânat maiorului (rtr.) Nicolae Gheorghe un tort din partea MapN şi a decis avansarea sa în grad. 

"Am ţinut să îi fiu, astăzi, alături Domnului în ziua în care a împlinit 100 de ani, şi m-am bucurat să îi aflu povestea de viaţă plină de demnitate, curaj şi determinare. M-am simţit privilegiat să pot să stau de vorbă cu Domnia Sa, să îl ascult şi să îi transmit întreaga mea recunoştinţă. Aceste momente speciale pe care le-am trăit astăzi alături de Domnul Nicolae Gheorghe sunt de nepreţuit.

În semn de respect şi apreciere pentru faptele sale de vitejie, la împlinirea unui veac de existenţă, am decis avansarea domnului Nicolae Gheorghe la gradul de locotenent-colonel (în retragere)", a scris ministrul Vasile Dîncu pe Facebook. 

Vasile Dîncu a amintit că suntem datori să preţuim curajul veteranilor noştri, oameni care au pus ţara mai presus de viaţa lor, să le cinstim demnitatea şi să le arătăm recunoştinţa noastră pentru că datorită lor noi trăim acum liber. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Povestea tulburătoare a militarului român grav rănit în Afganistan. A stat o lună în comă, iar acum conduce echipa României la Jocurile Invictus

Trei zile de sunet şi culoare, la Simfonia Lalelelor în Piteşti. Noutăţile ediţiei 2022

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite