Un deținut de la Penitenciarul Mioveni a încercat de trei ori să-și ia viața. Ultima oară a înghițit 150 de pastile

0
Publicat:

O persoană privată de libertate a încercat să se sinucidă de mai multe ori în ultimele trei luni. Deținutul, aflat în Penitenciarul Mioveni, a înghițit în repetate rânduri un număr mare de pastile ajungând de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe.

A înghițit sute de pastile în penitenciar Foto: A.V.
A înghițit sute de pastile în penitenciar Foto: A.V.

Reprezentanții Avocatului Poporului au efectuat, la data de 19 decembrie 2023, o anchetă la Penitenciarul Mioveni (Argeș), în urma mai multor reclamații făcute de deținuți, unde au discutat și cu persoana care a încercat să își ia viața de trei ori în ultimele trei luni, înghițind medicamente sau chiar pastile cu clor. A avut noroc de fiecare dată, primind la timp tratamentul necesar.

Persoana privată de libertate a avut trei tentative de suicid (în luna octombrie a înghițit 60 de pastile, în luna noiembrie a ingerat 4 pastile cu clor, iar în luna decembrie a înghițit 150 de pastile), fiind prezentat de fiecare dată la Unitatea de Primiri Urgențe, rezultând că personalul medical din cadrul Cabinetului medical al Penitenciarului Mioveni a continuat să-i elibereze întregul tratament medical prescris, deși acesta a recurs la mai multe tentative de suicid cu ingerare de medicamente”, se arată în constatarea Avocatului Poporului.

Tratament fără atentă supraveghere

Cu toate că a avut tentative repetate de suicid prin înghițire de medicamente, deținutul își lua în continuare tratamentul fără o supraveghere atentă.

Avocatul Poporului a transmis, pe 5 ianuarie 2024, o recomandare către Dan Halchin, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Aceasta vizează luarea de măsuri necesare „pentru prevenirea unor posibile tentative de suicid cu ingerarea de medicamente prin administrarea tratamentului medicamentos sub supravegherea personalului medical, în situația persoanelor private de libertate unde există suspiciuni și antecedente în acest sens”, se arată în recomandare.

Agresați de supraveghetori

Tot în cadrul Penitenciarului Mioveni, deținuții au reclamat, recent, că supraveghetorii îi agresează verbal și fizic. Chiar și la momentul vizitării camerelor de deținere, mai mulți deținuți au sesizat consilierii Instituției Avocatului Poporului cu privire la așa zisa atitudine necorespunzătoare a cadrelor din penitenciar.

De asemenea, s-a mai reclamat că la avizier nu este afișat meniul zilnic și că, astfel, nu se poate verifica dacă mâncarea primită corespunde meniului stabilit. În schimb, Patric Ghebaru, directorul Penitenciarului Mioveni, a precizat consilierilor că meniul este afișat la avizier, doar că dispare la scurt timp pentru că panoul nu este prevăzut cu un dispozitiv de închidere.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite