Tupeul incredibil al unui bărbat care s-a dus cu un permis străin fals ca să îl schimbe cu unul autentic românesc

0
Publicat:

Un bărbat din Argeș a dorit să preschimbe permisul de conducere străin cu unul românesc. Deși știa că actul pe care îl deține este fals, acesta a încercat să păcălească autoritățile statului.

A cerut autorităților române preschimbarea unui permis de conducere fals Foto: Arhivă Adevărul
A cerut autorităților române preschimbarea unui permis de conducere fals Foto: Arhivă Adevărul

Pentru preschimbarea permisului de conducere, solicitantul depune personal, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV), de pe raza județului unde are domiciliul sau reședința, o cerere însoțită de actele de identitate ale sale și de documentul respectiv.

Așa a procedat și un argeșean, care a depus, în anul 2020 la sediul instituției un dosar de preschimbare a permisului de conducere, emis de către autorități din altă țară, declarând în fața lucrătorilor Serviciului de Permise Argeș că dorește un document similar românesc. În plus, a depus și o declarație notarială în care a declarat că actul este unul autentic.

S-a constatat că bărbatul nu deține și nu a deținut permis de conducere valabil emis de către statul respectiv, iar pe numele său s-a deschis un dosar penal în care s-au efectuat cercetări privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații. Fiind audiat în calitate de suspect, acesta a declarat, printre altele, că recunoaşte şi regretă fapta reţinută în sarcina sa. Cu toate acestea, a scăpat nepedepsit.

Procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală întrucât nu există un interes public în urmărirea faptei. S-a avut în vedere, în luarea acestei decizii, faptul că nu au existat urmări produse, eforturile organelor de urmărire penală și cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal ar fi fost mult prea mari comparativ cu gravitatea faptei. Instanța a admis și ea cererea de  confirmare a renunțării penale în acest caz.

În schimb, pe 8 mai 2024, Judecătoria Pitești a dispus desființarea cererii de preschimbare a permisului și a declarației notariale, pe care individul le-a depus la Serviciul de Permise Argeș.

Actele necesare pentru preschimbarea unui permis de conducere străin cu unul românesc

Conform Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), pentru preschimbarea permisului de conducere solicitantul depune o cerere la sediul SPCRPCIV, de pe raza județului unde are domiciliul sau reședința.

Pe lângă documentul de identitate sau cel care face dovada domiciliului sau reședinței în România, dosarul de preschimbare a premisului de conducere mai trebuie să conțină permisul de conducere în original, iar în funcție de statul care l-a emis poate fi depusă și traducerea legalizată în limba română a acestuia.

În cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, dosarul de preschimbare a permisului de conducere trebuie să conţină şi documentul emis de o unitate de asistenţă medicală autorizată, din România, din care să rezulte că titularul este apt să conducă autovehicule din categoriile menţionate în permisul de conducere prezentat pentru preschimbare.

De asemenea, solicitantul trebuie să depună și dovada achitării taxei prevăzute de lege (89 lei - poate fi achitat prin virament sau prin mijloace de plată on-line în contul menţionat pe site-ul instituţiei prefectului) aferente preschimbării permisului de conducere.

Sunt și mai multe cazuri particulare, în care pentru permisele emise de anumite state sunt solicitate și alte documente. Acest lucru este întâlnit în cazul permiselor de conducere emise de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, de Israel, Africa de Sud, China, SUA/Canada, Emiratele Arabe Unite, Moldova, Elveția, Egipt, Australia sau Japonia.

De exemplu, pentru preschimbarea permiselor de conducere emise de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la dosarul de preschimbare, solicitantul trebuie să depună și documentul „driving record”. Acesta certifică valabilitatea, pe categorii, a permisului de conducere și conține informații privind starea dreptului de a conduce. Actul trebuie însoțit de traducerea autorizată în limba română, precum și un cod de verificare „check code”, cu ajutorul căruia se verifică autenticitatea documentului.

SPCRPCIV are obligația de a verifica pentru ce categorie continuă să fie valabil permisul de conducere național străin prezentat spre preschimbare. Verificarea se efectuează prin corespondenţă cu autoritatea străină emitentă, sau prin intermediul misiunii diplomatice a statului respectiv în România”, informează DGPCI.

În situația în care solicitantul îndeplineşte aceste condiții, i se eliberează o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, în care se consemnează numărul de înregistrare al dosarului și data depunerii, numele și prenumele, seria și numărul permisului de conducere, statul emitent și categoria/categoriile pentru care documentul este considerat a fi valabil, precum și mențiunea „permisul de conducere a fost depus pentru preschimbare”.

Permisul de conducere românesc se eliberează în termen de maximum 30 de zile de la depunerea dosarului, cu excepția situațiilor care impun verificări care depășesc acest termen. În acest caz, documentul se eliberează în termen de 15 zile de la încheierea verificărilor.

Ce permise de conducere nu pot fi preschimbate cu documente românești

Nu pot fi preschimbate cu documente similare românești, permisele de conducere internaționale sau permisele de conducere a căror valabilitate a expirat, cu excepția celor eliberate de autoritățile statelor membre ale Uniunii Europene.

Nu pot fi preschimbate nici permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restricții care nu corespund codurilor europene armonizate, unor suspendări ori retrageri într-un alt stat, permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducător etc.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite