Transfăgărășanul, lăudat de un mare ziar din Marea Britanie: „E uimitor“ VIDEO

0
Publicat:

Daily Express, prestigioasă publicație din Marea Britanie, a dedicat un amplu articol special Transfăgărășanului, considerat de celebrii realizatori de la Top Gear drept „cel mai spectaculos drum din lume“.

Transfăgărășanul are peisaje de neuitat în fiecare anotimp FOTO Salvamont Argeș
Transfăgărășanul are peisaje de neuitat în fiecare anotimp FOTO Salvamont Argeș

După cum scrie jurnalista Esther Marshall de la Daily Express, făcând uz de superlative duse dincolo de extrem, Transfăgărășanul este „unul dintre cele mai incredibile drumuri din lume“, pe care „frumusețea sa ce îți taie respirația l-a făcut faimos”.

Jurnalista britanică face referire și la aprecierile asemănătoare aduse Transfăgărășanului acum 15 ani de către celebrul Jeremy Clarkson, realizator al popularei emisiuni automobilistice Top Gear.

Conform cunoscutului ziar britanic, Transfăgărășanul „este uimitor și are multe atracții turistice pe traseu“, cele mai populare fiind Lacul Vidraru și Lacul Bâlea.

„În același timp, fiți atenți la drum, deoarece urșii sunt o prezență constantă în zonă primăvara și vara”, avertizează britanicii.

Considerat de mulți specialişti cel mai frumos drum de pe glob, Transfăgărăşanul oferă imagini de neuitat în fiecare anotimp. Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii cunoscutei emisiuni Top Gear, afirma, în 2009, după parcurgerea Transfăgărăşanului, că s-a plimbat pe „cel mai grozav drum din lume”.

În emisiunea pe care echipa Top Gear - Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May - a realizat-o în România cu bolizi de milioane de euro, aceştia au spus despre Transfăgăraşan că este „cel mai uimitor drum“ pe care l-au văzut în viața lor.

„Construit în anii '70, acesta este Transfăgărășanul. 6.000 de tone de dinamită au fost folosite pentru realizarea acestuia și 40 de vieți au fost pierdute. Dar de deasupra arată că și cum fiecare curbă a fiecărei mari piste de curse din lume a fost înnodată pentru a crea o mare fundă a perfecțiunii automobilistice”, spunea acum 14 ani Jeremy Clarkson, care a condus un Aston Martin pe Transfăgărășan.

„Acesta este cel mai bun drum din lume! România, îți mulțumim că ai acest drum! Putem să rămânem aici pentru totdeauna?”, declara acum 15 ani, în culmea fericirii, Jeremy Clarkson.

Construit între anii 1970 și 1974, Transfăgărășanul are o lungime totală de 151 kilometri și urcă până la 2.042 de metri în căldarea glaciară Bâlea, fiind al doilea drum din România, ca înălţime, după Transalpina, ce străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi ajunge la o altitudine maximă de 2.145 metri în pasul Urdele.

Drumul începe în comuna Arefu din judeţul Argeş, la kilometrul 61 al DN 7C şi se termină în comuna Cârţişoara (Sibiu), la intersecţia cu DN1. Pe întregul traseu al Transfăgărășanului au fost construite în total 27 de poduri şi viaducte, precum şi Tunelul Bâlea, cel mai lung tunel din România (887 metri), ce străbate Muntele Paltinu. Aerisirea tunelului se face în mod natural datorită curenţilor de aer foarte puternici.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite