EXCLUSIV Transfăgărășanul va fi modernizat pentru a putea fi deschis cât mai mult timp. Când începe operațiunea VIDEO

0
Publicat:

După mai multe decenii în care nu s-a investit aproape nimic, a fost luată decizia modernizării Transfăgărășanului, considerat de Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii Top Gear, drept „cel mai spectaculos drum din lume”.

Transfăgărășanul, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume FOTO Salvamont Argeș
Transfăgărășanul, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume FOTO Salvamont Argeș

Modernizarea Transfăgărășanului va fi realizată, în 2025, și pentru ca acest drum spectaculos să fie deschis cât mai mult timp. În prezent, în conformitate cu Normativul 615/2020 privind circulația rutieră pe drumurile montane, Transfăgărășanul este închis traficului în perioada 20 octombrie – 1 iulie, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile.

Până pe 31 iulie, trebuie depuse ofertele pentru licitația privind întocmirea studiului de fezabilitate ce va propune soluțiile tehnice pentru ca Transfăgărășanul să rămână deschis, pe cât posibil, pe tot parcursul anului.

Contractul pentru documentația tehnică necesară modernizării Transfăgărășanului are o valoare estimată între 10 și 12 milioane lei și o durată maximă de 12 luni.

„Pe 31 iulie este termenul-limită pentru depunerea ofertelor licitației contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Ulterior, vor fi deschise și evaluate ofertele, se va desemna un câștigător. Evaluarea ofertelor va dura maximum trei luni, până în toamnă ar trebui să avem un câștigător. Iar câștigătorul licitației va avea la dispoziție un an pentru a elabora documentația tehnică. După elaborarea documentației tehnice, va fi lansată licitația pentru execuția lucrării propriu-zise. Un termen fezabil pentru începerea modernizării Transfăgărășanului este anul 2025”, a declarat pentru aAdevărul” Bogdan Cotârlici, șef birou presă în cadrul CNAIR.

Abordare complexă atât tehnic, cât și turistic

Proiectul modernizării va fi realizat pe mai multe tronsoane, astfel încât contractarea lucrărilor să se poată realiza eficient. Oficiali din cadrul CNAIR au confirmat pentru ”Adevărul” că modernizarea Transfăgărășanului va fi finanțată cu fonduri europene, iar durata estimativă a lucrărilor va fi stabilită după finalizarea documentației tehnice.

„Având în vedere complexitatea unui astfel de proiect și luând în calcul unicitatea lui în România dorim o abordare complexă, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere practic, turistic”, spun reprezentanți din cadrul CNAIR.

Din perspectiva tehnică, este vorba de consolidări, construcție de polate, sistem de scurgere a apelor, benzi pentru vehicule lente, acolo unde amplasamentul permite.

Din punct de vedere turistic, modernizarea Transfăgărășanului va include și realizarea de puncte belvedere. Astfel, vor fi realizate mai multe spații pentru comercianți și vor fi amenajate parcări de scurtă durată. La intrările pe Transfăgărășan vor fi amplasate panouri digitale de informare ce vor oferi informații privind starea carosabilului, starea vremii, condiții de trafic și numărul de locuri parcare disponibile.

Cât a durat construcția Transfăgărășanului

Considerat de numeroși specialişti cel mai spectaculos drum din lume, Transfăgărăşanul oferă imagini superbe în fiecare anotimp. Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii Top Gear, afirma, în 2009, după parcurgerea Transfăgărăşanului, că s-a plimbat pe „cel mai spectaculos drum din lume”. În emisiunea pe care echipa „Top Gear" - Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May - a realizat-o în România, aceştia au declarat despre Transfăgăraşan că este cel mai uimitor drum pe care l-au văzut vreodată.

„Construit în anii '70, acesta este Transfăgărășanul. 6.000 de tone de dinamită au fost folosite pentru realizarea acestuia și 40 de vieți au fost pierdute. Dar de deasupra arată că și cum fiecare curbă a fiecărei mari piste de curse din lume a fost înnodată pentru a crea o mare fundă a perfecțiunii automobilistice”, declara în urmă cu 14 ani Jeremy Clarkson, care a condus un Aston Martin pe Transfăgărășan.

„Acesta este cel mai bun drum din lume! România, îți mulțumim că ai acest drum! Putem să rămânem aici pentru totdeauna?”, mai declara atunci Clarkson.

Construit între anii 1970 și 1974, Transfăgărășanul are o lungime totală de 151 kilometri și urcă până la 2042 de metri în căldarea glaciară Bâlea, fiind al doilea drum din România, ca înălţime, după Transalpina, ce străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi ajunge la o altitudine maximă de 2.145 metri în pasul Urdele.

Drumul începe din comuna Arefu, în judeţul Argeş, la kilometrul 61 al DN 7C şi se termină în comuna Cârţişoara (Sibiu), la intersecţia cu DN1. Pe întregul traseu sunt construite în total 27 de poduri şi viaducte, dar şi cel mai lung tunel din România (887 metri), ce străbate Muntele Paltinu, Tunelul Bâlea. Aerisirea tunelului se face natural grație curenţilor de aer foarte puternici.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite