Ţinatura sau „Iarba de aur“, leac natural pentru obezitate. Cui este contraindicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centaurium erythraea Foto: eunis.eea.europa.eu/specie
Centaurium erythraea Foto: eunis.eea.europa.eu/specie

„Iarba de aur” sau „Fierea pământului”, cum mai este numită Ţinatura (Centaurium erythraea), este unul dintre remediile naturiste folosite în fitoterapie inclusiv în caz de obezitate. Tentaţia utilizării sale, „după ureche” în curele de slăbire e mare, dar planta nu este pentru oricine.

„Iarba de aur” este apreciată în fitoterapie mai ales pentru calităţile sale depurative, fiind una dintre plantele cu cel mai puternic astfel de efect dintre cele care cresc în România. 

Este recomandată frecvent pentru detoxifiere si revigorare dar şi pentru pierdere în greutate, printre multele alte indicaţii terapeutice, căci substanţele sale active - principiile amare, flavonoide, substanţe minerale, acidul palmitic, acid stearic, fitosterolii, alcaloizii, uleiurile volatile, lactone şi alte câteva elemente - îi conferă şi acţiune antiinflamatoare, antipiretică, sedativă pentru sistemul nervos central, antibacteriană, pe lângă cea tonică şi moderat laxativă.

Cum o preparăm

Dacă ne referim strict la indicaţiile pe care planta le are în caz de obezitate, este important de ştiut că forma sub care se administrează este pulberea. 

O găsim în farmaciile naturise, gata preparată, dar o putem obţine şi acasă, pentru că planta este uşor de procurat. 

Creşte în tufişurile de la marginea pădurilor şi pe pajişti umede şi este uşor de recunoscut după tulpina dreaptă, ramificată în partea superioară şi florile rozalii, adunate în vârful tulpinii.
 

Pulberea se obtine prin măcinarea plantei uscate cu râşniţa de cafea sau de zahăr. Produsul obţinut se păstrează în borcane de sticlă închise etanş, în spaţii răcoroase, ferite de lumină, timp de cel 20 de zile.

Cum o administrăm

Remediul se foloseşte la indicaţia unui medic şi în niciun caz peste dozele recomandate de fitoterapeuţi, chiar dacă tentaţia pierderii unor kilograme ne-ar putea face să uităm că şi plantele medicinale au regulile lor de folosire şi, cel mai adesea, unele efecte adverse.
 

„În caz de obezitate, curele durează şi câte trei luni. Se ia o linguriţă de pulbere cu jumătate de oră înaintea fiecărei mese. Pulberea se ţine în gură în gură câteva minute şi apoi se înghite cu apă. Se face o cură de trei săptămâni cu una de pauză, sau se administrează cinci  zile pe săptămână, cu două pauză, daca vorbim de afecţiune cronică, caz în care este nevoie de până la o lună de cură pentru fiecare an de boală”, explică, pentru „Adevărul”, Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Dacă nu vorbim de o afecţiune acută, specialistul recomandă cure de două săptămâni.

„Iarba de aur“ nu este pentru oricine

Cereţi sfatul unui medic înainte de a începe o cură, chiar şi dacă e vorba de pierdere în greutate cu ajutorul plantelor medicinale.

În cazul Ţinaturii, este bine de ştiut că nu oricine o poate folosi. Planta este contraindicată femeilor însarcinate, pentru că poate produce contracţii uterine.

Ţinatura este contraindicată şi celor care suferă de gastrite hiperacide sau de ulcer gastric. Persoanele foarte slăbite trebuie să fie foarte atente mai ales la efectul tonic amar al tinaturii, care poate accentua această stare. Planta poate agrava, de asemenea, la cei care au asemenea probleme, crizele biliare, ca urmare a contracţiilor musculaturii netede şi poate accentua durerile asociate.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

Încă un suspect reţinut în cazul omului străzii snopit în bătaie şi lăsat fără un telefon mobil şi o pereche de pantofi | adevarul.ro

Vagabond din Piteşti, jefuit. A rămas fără telefonul mobil şi încălţările abia primite 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite