Sindicaliştii din industria constructoare de maşini ameninţă cu proteste masive: „Oamenii nu mai au contract colectiv de muncă, ceea ce înseamnă sclavagism“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii sindicatelor din industria constructoare de maşini pregătesc un miting de amploare, pentru primăvara acestui an, la Bucureşti. În jur de 4.000 de oameni vor ieşi în stradă pentru a cere modificarea legislaţiei, astfel încât să poată beneficia de contract colectiv de muncă negociat şi semnat la nivel de ramură industrială.


Sindicaliştii de la Dacia vorbesc deja de marele miting de protest din primăvară. Manifestaţia va avea loc la Bucureşti şi se va desfăşura la nivelul Federaţiei BNS Industrial, din care, alături de Sindicatul Aautomobile Dacia, cel mai mare sindicat din ţară, mai fac parte sindicatele de la IAR Braşov, Ford Craiova, Avioane Craiova, Avioane Bucureşti, Şantierele Navale Galaţi şi alte numeroase unităţi industriale de profil.

"În prima parte a primăverii, martie, aprilie, în funcţie de cum se vor mişca şi guvernanţii noştri, avem în program să facem acest miting la Bucureşti. Suntem toţi din industria constructoare de maşini şi dorim modificarea legii cu privire la negocierea contractului colectiv de sector, de ramură. Ştim cu toţii că în anul 2011, la propunerea guvenanţilor de atunci, sindicatele au pierdut două contracte: contractul la nivel naţional şi contractul de ramură. Prin lege, noi am rămas fără un contract superior, ceea ce a dus la destabilizarea pieţei forţei de muncă din România şi dorim să revenim măcar la contractul de sector, la obligativitatea negocierii acestui contract care a va avea o influenţă deosebit de pozitivă în ceea ce priveşte stabilizarea forţei de muncă în România. Experienţa noastră spune că un contract colectiv de muncă dă încredere unui salariat pentru viitorul lui. 

Oamenii, în România, nu mai au contract colectiv de muncă, ceea ce înseamnă sclavagism. Acum, fiecare face regula lui în fabrică şamd, lucru cu care noi nu suntem de acord. Dacă, între timp, nu vom ajunge la un acord serios în acest sens cu guvernanţii din România, noi vom face acest miting la Bucureşti, la care vor lua parte poate 3000, poate 4000 de oameni, nu pot să vă spun exact acum", a declarat, pentru "Adevărul", Ion Iordache, vicelider Sindicatul Automobile Dacia.

"Vom vorbi foarte apăsat despre acest lucru"

Luna aceasta este aşteptată, în Argeş, vizita premierului Viorica Dăncilă. Liderii SAD speră într-o întâlnire în care să-i prezinte şefei Guvernului revendicările lor cu privire la modificarea legislaţiei, astfel încât să poată avea un contract colectiv de muncă negociat şi semnat la nivel de ramură industrială, cum există în ţările civilizate.

"Am aflat de curând despre vizita doamnei Dăncilă în Argeş. Dacă ne vom întâlni, vom vorbi foarte apăsat despre acest lucru. Sper să avem ocazia, pentru că am constatat că guvernanţii noştri se ocupă mai mult de justiţie, lăsând salariaţii industriei constructoare de maşini pe o piaţă nereglementată de un contract colectiv de muncă sectorial", a mai declarat, pentru "Adevărul", viceliderul SAD, Ion Iordache.

Pe platforma Dacia muncesc circa 14.000 de oameni.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite