Ruxandra Pantazică, prima pe ţară la două olimpiade naţionale, de la prima participare: „Doar învăţând am reuşit să-mi depăşesc limitele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruxandra Pantazică este elevă în clasa a VII-a la Şcoala ”Mihai Eminescu” din Piteşti FOTO: arhiva personală
Ruxandra Pantazică este elevă în clasa a VII-a la Şcoala ”Mihai Eminescu” din Piteşti FOTO: arhiva personală

Elevă în clasa a VII-a la Şcoala ”Mihai Eminescu” din Piteşti, Ruxandra Pantazică a reuşit ca în mai puţin de o lună să obţină premiul I atât la Olimpiada Naţională de Română (la finalul lunii aprilie), cât şi la Olimpiada Naţională de Cultură şi Spiritualitate Românească.

În luna aprilie, la Târgovişte, Ruxandra a obţinut premiul I la olimpiada naţională de limba şi literatura română. După câteva săptămâni, la jumătatea lunii mai, Ruxandra a reuşit să câştige la Suceava premiul I şi la olimpiada naţională de cultură şi spiritualitate românească.

Este o performanţă unică în istoria şcolii noastre. Îi mulţumim Ruxandrei pentru aceasta excepţională performanţă, pentru efortul, munca şi seriozitatea abordării performanţei şcolare la nivel de excelenţă”, spune profesorul Marian Haiducu, directorul Şcolii ”Mihai Eminescu” din Piteşti, una dintre cele mai bune din judeţul Argeş şi din ţară, ce are constant olimpici naţionali.

”Am avut parte de o pregătire continuă, din clasa a cincea si până acum. Acest fapt a făcut mai uşoară acumularea de informaţii, decât dacă aş fi început cu o lună înainte de olimpiade. În ciuda pandemiei, la şcoală orele au continuat cu aceeaşi seriozitate, ceea ce m-a ajutat să nu rămân în urmă, să nu-mi ies din ritm. Pregătirea a fost, într-adevăr, dificilă, dar doar muncind am reuşit să obţin aceste rezultate”, povesteşte Ruxandra Pantazică.

Familia sa a fost foarte mândră după cele două premii I obţinute şi în special sora sa mai mare, Viviana, cea care a ajutat-o în pregătire si a sprijinit-o de-a lungul acestor luni. Colegii de clasă ai Ruxandrei, de asemenea, s-au bucurat si au felicitat-o, iar prietenii săi cei mai apropiaţi i-au spus că nu s-au îndoit nicio clipă că va obţine rezultate, fiindcă ştiau cât de mult a muncit.

Ruxandra consideră ca prima olimpiadă naţională, cea de limba şi literatura română, a fost mai grea, fiindcă, pe lângă întrebările pe text şi compunerea creativă, s-au evaluat si cunoştinţele de gramatică. S-a corectat drastic, chiar si cea mai mică greşeală a fost taxată. ”Proba orală a fost dificilă, nu neapărat prin intimidarea pe care o simţeam când le priveam pe doamnele profesoare din comisie, ci prin exerciţiul în sine. Este greu să-ţi găseşti ideile în timp ce altcineva vorbeşte despre o altă temă”, adaugă Ruxandra.

Pasiunea Ruxandrei pentru limba, literatura şi cultura română a pornit de la faptul că sora sa, olimpică şi ea la limba română, a participat la diferite târguri de carte, scria în reviste si mergea în tabere de creaţie împreună cu scriitori români cunoscuţi.

Ador să citesc operele lui Mircea Cărtărescu”

”Ceea ce Viviana făcea mi se părea foarte interesant. Modul în care ea se exprima, ideile creative pe care le avea, toate acestea m-au atras şi m-au făcut să mă îndrept spre limba română. Ador să citesc operele lui Mircea Cărtărescu, ale lui Florin Bican, ale Ioanei Nicolaie şi ale Adinei Popescu. Ceea ce scriu a fost influenţat de aceştia foarte mult şi simt că profunzimea, umorul şi creativitatea, elemente prezente în scrierile lor, se regăsesc şi în poveştile mele”, precizează Ruxandra.

Performanţa Ruxandrei este cu atât mai mare cu cât cele două olimpiade sunt primele la care participă. Asta deoarece pandemia de SARS-CoV-2 a făcut timp de aproape doi ani organizarea în format fizic a olimpiadelor şcolare.

Ruxandra Pantazică moşteneşte spiritul de emulaţie din familie. A crescut într-o familie în care cartea a fost pusă pe primul loc întotdeauna, de la bunicul său care a fost profesor de limba română, mama sa care este învăţătoare, până la sora sa şi la ea. ”Doar învăţând şi citind am reuşit să-mi depăşesc limitele. Cred că dorinţa de a fi cel mai bun într-un domeniu este adânc înrădăcinată în familia mea, aceasta manifestându-se prin învăţare şi muncă neîntrerupte”, declară Ruxandra Pantazică.

Pentru început, tânăra îşi doreşte să intre la Colegiul Naţional I.C. Brătianu din Piteşti. ”Mă atrage mult facultatea de medicină, chiar dacă aceasta reprezintă un contrast faţă de pasiunea mea de a scrie. Îmi place gândul că aş putea salva vieţi şi cred că şi în medicină ai nevoie de capacitatea de a comunica eficient, atât cu ceilalţi medici, cât şi cu pacienţii”, mai spune Ruxandra.

Vă mai recomandăm şi:

Elevul din Bacău care a obţinut în premieră punctajul maxim la Olimpiada Naţională de Latină

România a obţinut locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Ce a declarat profesorul coordonator al lotului


 

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite