România, tot mai afectată de schimbările climatice. Specialist: „Zilele caniculare se vor tripla”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Proistosescu a arătat la Simpozionul „Combaterea schimbărilor climatice” ce s-ar putea întâmpla în România
Cristian Proistosescu a arătat la Simpozionul „Combaterea schimbărilor climatice” ce s-ar putea întâmpla în România

Cristian Proistosescu, profesor doctor la University of Illinois at Urbana-Champaign, din SUA, şi expert în încălzirea globală arată că, dacă încălzirea globală continuă, România va avea până în 2050 de trei ori mai multe zile caniculare decât în prezent.

Profesorul născut în România dă exemplul ultimului raport ONU cu proiecţii despre ce se va întâmpla în Europa dacă vom continua să încălzim Pământul. 

„Raportul arată că în Europa de Est şi România vom observa schimbări în ceea ce priveşte numărul de zile de caniculă, în ceea ce priveşte seceta, intensitatea ploilor şi a furtunilor şi inundaţiile. Observăm că numărul adiţional de zile de caniculă, zile cu temperaturi de peste 35 grade C va creşte în România şi, în speţă,  în sudul României cu aproape 15 zile pe an. Vom avea încă două săptămâni de caniculă. În momentul de faţă avem 6 zile de caniculă, însă acest număr se va tripla până la jumătatea secolului.  Observăm că vremea va fi mai secetoasă mai ales în sudul României, cantitatea de precipitaţii pe timp de vară va scădea cu aproape o treime. În acelaşi timp, atunci când va ploua, furtunile şi ploile extreme vor fi mai intense cu 30%, ceea ce va duce şi la inundaţii mai mari”, spune Cristian Proistosescu.

 „România va suferi diverse efecte nefaste”

Fost elev al Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu" şi al Colegiului Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti, profesorul de ştiinţe atmosferice şi geologie al University of Illinois at Urbana-Champaign din SUA a participat sâmbătă, online, prin intermediul unei prezentări video, la simpozionul „Combaterea schimbărilor climatice - cerinţă imperativă pentru viitor!”, organizat la împlinirea a trei ani de la înfiinţarea filialei Argeş a Societăţii Române de Geografie.
 

Cristian Proistosescu a explicat că este în puterea noastră să prevenim aceste lucruri. „România va suferi diverse efecte nefaste dacă vom continua să încălzim pământul. Vestea bună este că nu suntem obligaţi să încălzim pământul. Putem să evităm toate aceste efecte dacă reuşim să reducem cantitatea de dioxid de carbon pe care o emitem în atmosferă. Pentru a face asta trebuie să schimbăm, în primul şi în primul rând, sursa de energie”, spune profesorul (prezentarea sa, aici).

Cristian Proistosescu arată că, în momentul de faţă, omenirea obţine marea parte a energiei electrice şi energiei folosite în transport prin arderea de combustibili fosili, în speţă petrol şi cărbune. Acesta spune că dacă reuşim să facem o tranziţie de la această energie pe bază de combustibili fosili la energii regenerabile (energie eoliană, energie solară, energie geotermală) încălzirea globală ar putea fi oprită.

„Ultimele cercetări ne arată că în momentul în care oprim emisiile de dioxid de carbon, încălzirea globală se va opri şi chiar un pic se va reduce şi temperaturile vor începe să scadă. Avem tehnologiile necesare, avem tehnologii pe energie eoliană, solară, hidroenergie, însă marea parte a problemei este una de implementare, atât din punct de vedere al costurilor, cât şi din punct de vedere al unor interese politice. Aici este datoria voastră a tuturor, a societăţii, a politicienilor, e economiştilor, a inginerilor, de a schimba sistemul economic, sistemul energetic pentru a ne muta pe energie regenerabilă”, arată specialistul. 

România, tot mai afectată de schimbările climatice. „Zilele caniculare se vor tripla”
România, tot mai afectată de schimbările climatice. „Zilele caniculare se vor tripla”

Din punctul său de vedere există motive de optimism la nivel global. 
 

“Schimbările deja au început. Deja observăm că cele mai sumbre scenarii au devenit din ce în ce mai improbabile. A scăzut foarte mult cantitatea de cărbune pe care o ardem, cantitatea de petrol nu a început neapărat să scadă, dar cel puţin nu mai creşte şi a crescut foarte mult procentul de energie regenerabilă. Putem evita consecinţele încălzirii globale, dar aceste schimbări trebuie accelerate. Încă ne mişcăm mult prea încet”, mai spune profesorul.   

România, tot mai afectată de schimbările climatice. „Zilele caniculare se vor tripla”
România, tot mai afectată de schimbările climatice. „Zilele caniculare se vor tripla”

Foto: Facebook Cristian Proistosescu

Cristian Proistosescu a lucrat mulţi ani alături de alţi 24 de experţi la un studiu revoluţionar despre încălzirea globală, studiu publicat anul trecut şi elogiat de publicaţii de top precum Bloomberg, Washington Post sau The New York Times.

 Vă recomandăm să mai citiţi:

 EXCLUSIV. Avertismentul unui expert în încălzirea globală: „Posibil ca sudul României să devină zonă aridă“

 Kaki, fructul exotic care va fi cultivat şi în România. „Schimbările climatice se simt foarte acut”

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite