Remedii naturale pentru polipii nazali. Cum îţi poţi ajuta copilul cu ce ai prin bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
polipi

În afara intervenţiei chirurgicale, metoda clasică de rezolvare a problemei la majoritatea copiilor cu această afecţiune, există o serie de remedii naturiste care ameliorează simptomele.

În afara intervenţiei chirurgicale, metoda clasică de rezolvare a problemei la majoritatea copiilor cu această afecţiune, există o serie de remedii naturiste care ameliorează simptomele.

De la durere la nivelul sinusurilor, nas infundat şi încărcat şi strănuturi dese, până la mâncărime la nivelul ochilor pierderea gustului şi mirosului şi instalarea sinuzitei cronice, efectele dezvoltării polipilor nazali sunt greu de suportat, mai ales pentru copii.

„Deşi tratamentul constă în intervenţie chirurgicală, asta nu înseamnă că nu avem la dispoziţie şi soluţii naturale de a menţinere a inflamatiei în limite acceptabile şi, bineînţeles, soluţii de  prevenire a apariţiei acestor polipi”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Inhalaţiile cu ceiauri din plante, spălăturile cu soluţii saline şi tinctura de propolis sunt cele mai simple şi la îndemână remedii naturiste.

„Pentru obţinerea efectelor antialergic, antiinflamator şi de fluidizare a secretiilor, se poate apela la inhalaţiile cu ceaiuri din plante precum: coada şoricelului, salvie, brad sau ulei esenţial de eucalipt, lavandă, şoc, muşeţel, urzică, cimbru şi mentă. Inhalaţiie sunt recomandate seara, înainte de culcare, când copilul are nevoie mai mult decât oricând de eliberarea tractului respirator pentru un somn liniştit", mai spune specialistul în fitoterapie.

Spălăturile cu soluţii saline (sare şi apă) pot completa terapia cu inhalaţii

„Soluţia  salină ajută la ameliorarea simptomelor locale, la fluidizarea mucusului şi la eliberarea cailor nazale blocate din cauza polipilor. Iată o variantă de peparare a soluţiei saline: la un litru de apă se pun o linguriţă cu sare (de preferat sare de mare, dar se poate folosi şi sare de bucătărie din aceea mare, fără iod) şi o linguriţă de bicarbonat. Se lasă să fiarbă 10 minute. Cu acest preparat, călduţ, se spălă nările. Aplicarea se face cu ajutorul unei seringi, de obicei, seara. E foarte important să nu lăsăm copilul să iasă afară cu nările umede.

Cel de-al treilea remediu naturist, tinctura de propolis, este indicată doar celor care nu au alergie la acest produs apcol, pentru că, altfel, problemele de respiraţie se spot agrava instantaneu.

„Tinctura de propolis se utilizează înainte de mese, intern. Se administrează câte două picături de tinctura de propolisla fiecare 5 kg corp,  pe un miezde pâine. Se mestecă bine şi se înghite”, incheie Elena Badea, care recomandă şi consultarea unui medic pentru instituirea tratamentului alopat.

 Alimente care ajută

Specilistul recomandă, de asemenea, o alimentaţie din care să fie eliminate elementele cu grad alergenic mare (alune, nuci, ouă, produse cu gluten etc) şi în care să fie intruduse în alimente bogate în seleniu, zinc, vitamin C şi E care ajută la fortifierea organismului. 

„Fructele şi legumele care conţîn flavonoizi (mere, pere, ceapă roşie şi galbenă, broccoli, struguri roşii, cireşe, citrice, fructe de pădure, vin roşu) şi alimentele care conţin Omega 3 (cu efect antiinflamator) şi care ajută la ameliorarea simptomelor: nuci, soia, seminţe de în, somon, cod etc”, încheie specialistul.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite