Rămășițele Principilor Nicolae și Mircea, aduse la Curtea de Argeș. Pietrele de mormânt sunt pregătite EXCLUSIV

0
Publicat:

Rămășițele Principilor Mircea și Nicolae, al doilea și respectiv ultimul copil al Reginei Maria și al Regelui Ferdinand, vor fi aduse în cursul acestui an, la Necropola Regală de la Curtea de Argeș.

În Necropola Regală sunt în total 16 morminte FOTO Denis Grigorescu
În Necropola Regală sunt în total 16 morminte FOTO Denis Grigorescu

În prezent, la Noua Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş îşi dorm somnul de veci patru membri ai Familiei Regale a României: Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai I şi soția sa, Ana de Bourbon-Parma. În pronaosul vechii biserici sunt înmormântați Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria.  

Anul acesta, Casa Regală a României va mai aduce doi principi alături de restul familiei. În Necropola Regală a Noii Catedrale de la Curtea de Argeş vor sosi rămăşiţele Principilor Nicolae (al doilea fiu al cuplului Ferdinand-Maria) și Mircea (mezinul cuplului Ferdinand-Maria), pietrele tombale fiind terminate de mai bine de un an.

„Rămășițele Principilor Nicolae și Mircea vor fi aduse la Necropola Regală în acest an, încă nu s-a stabilit o dată exactă. Casa Regală va decide când vor fi aduse. Din ultimele discuții avute, reprezentanții Casei Regale ne-au spus că vor ca rămășițele celor doi Principi să fie aduse în cursul acestui an”, a confirmat în exclusivitate pentru „Adevărul” arhimandritul Caliopie Ichim. 

Prinţul Nicolae, al doilea fiu al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, s-a născut în 1903 la Sinaia şi a murit în 1978 la Madrid, fiind înmormântat la Lausanne, în Elveţia.

Prințul Nicolae în 1932 FOTO Biblioteca Națională a Franței
Prințul Nicolae în 1932 FOTO Biblioteca Națională a Franței

Principele Mircea, ultimul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, își doarme somnul de veci în capela Castelului Bran din Brașov, acolo unde sora lui, Principesa Ileana, l-a adus de la Biserica Cotroceni, în 1941. Mircea s-a născut în 1913 la Bucureşti şi a murit la doar trei ani şi nouă luni, pe 2 noiembrie 1916, la Buftea, din cauza febrei tifoide. Despre micuțul Mircea, se spunea insistent că este fiul Mariei cu prințul Barbu Știrbei - prietenul loial reginei, căruia i se atribuie, de altfel, și paternitatea Ilenei. 

De altfel, Carol al II-lea (primul născut al cuplului Ferdinand - Maria), şi prima sa soţie, Zizi Lambrino, şi-au numit fiul Mircea (născut în 1920), în memoria principelui Mircea care se stinsese din viață cu patru ani înainte. 

Capetele încoronate care își dorm somnul de veci în Necropola Regală

În prezent, în Necropola Regală, aflată în pridvorul Noii Catedrale, îşi dorm somnul de veci Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai I şi Regina Ana. Regele Mihai s-a stins din viaţă pe 5 decembrie 2017, la reşedinţa sa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani. Pe 16 decembrie 2017, a fost înmormântat în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş.

Principele Mircea, Regina Maria și Principesa Ileana FOTO MNIR
Principele Mircea, Regina Maria și Principesa Ileana FOTO MNIR

În vechea mănăstire de la Curtea de Argeş sunt înmormântaţi: Neagoe Basarab - ctitorul mănăstirii (domn al Ţării Româneşti în perioada 1512-1521); Doamna Despina - văduva domnitorului (care s-a călugărit după moartea acestuia, devenind monahia Platonida); Doamna Stana - fiica lui Neagoe Basarab (soţie a domnitorului Ştefăniţă Vodă al Moldovei; Radu de la Afumaţi - soţ al Doamnei Ruxandra, altă fiică a lui Neagoe Basarab.

Tot în pronaosul bisericii îşi dorm somnul de veci Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria. 

Evenimente fericite, la aceeași biserică regală de la Curtea de Argeș

Pe 23 ianuarie 2021, Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai, şi soţia sa Alina-Maria şi-au botezat fetiţa, pe Maria Alexandra, la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Slujba de creştinare a fost condusă de către ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, cu care Nicolae al României are o relaţie specială de prietenie.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite