Plimbări cu bicicleta pe drumul spre peştera Dâmbovicioara

0
0

O oază de răcoare în inima muntelui, peştera întâmpină turiştii cu formaţiuni geologice deosebite. Drumul până la peşteră merge de-a lungul Cheilor Dâmbovicioarei, râul făcându-şi loc printre munţii impunători. Din loc în loc câte o cascadă mică animă susurul apei.

O escapadă la munte din atmosfera încărcată a oraşului este binevenită şi chiar recomandată la sfârşit de săptămână. Vă propunem să alegeţi ca destinaţie zona de nord a judeţului, mai exact comuna Dâmbovicioara. Veţi descoperi aici peisaje uimitoare, oameni primitori şi mâncare tradiţională delicioasă.


Principala atracţie turistică a comunei este însă peştera Dâmbovicioara, situată în partea de sud a Masivului Piatra Craiului, fiind cea mai cunoscută peşteră din Muntenia. Peştera este situată la 1 kilometru în partea nordică a satului Dâmbovicioara şi este amplasată chiar lângă drumul care merge paralele cu cheile râului Dâmbovicioara, fiind accesibilă vizitatorilor.


Peştera are o lungime de peste 250 de metri şi are un relief carstic variat. Aceasta are forma unei galerii puţin ramificate, una dintre ele fiind închisă accesului turiştilor, iar traseul este ascendent. Temperatura din interior variază între 10 şi 12 grade Celsius, iar umiditatea este moderată, peştera fiind străbătută de un curent uşor de aer.


Ascunzătoarea tâlharilor
Peştera are o poveste deosebită, fiind cunoscută de localnici înainte de anul 1579. Legendele împletite cu istoria spun că peştera a fost folosită întâi ca ascunzătoare împotriva cotropitorilor, apoi ca loc de reculegere pentru un pustnic, ascunzătoare pentru tâlharii cunoscuţi la aceea vreme şi chiar bârlogul unui urs.


Drumul până aici vă va stârni admiraţia, cu siguranţă. Din satul Dâmbovicioara, străbătut de DN 73 Câmpulung – Braşov, pornesc cheile Dâmbovicioarei care formează un mic defileu, iar paralel cu râul care străbate pereţii muntelui se întinde, şerpuitoare, şoseaua. Mici cascade ale râului agită susurul apei, iar din când în când, din zidul de piatră al muntelui, acoperit pe alocuri cu muşchi verde şi moale, ţâşneşte câte un izvor de apă care se varsă în râu.

La nord de peşteră, la ieşirea din Cheile Dâmbovicioarei se află Cabana Brusturet, la confluenţa a două pâraie: Valea cu Apă şi Calea Seacă a Pietrelor, care se unesc, formând apoi pârâul Brusturet.


Plimbări cu bicileta
Traseul este ideal şi pentru cei care vor să respire aer curat şi să facă sport în acelaşi timp. Puteţi face o plimbare pe jos sau chiar să parcurgeţi drumul din sat până la peşteră cu bicicleta.


În zonă există foarte multe pensiuni care oferă cazare la preţuri cuprinse între 80 şi 120 de lei pe noapte, dar şi mâncare tradiţională românească, de la sărmăluţe cu mămăliguţă la ciorbă de burtă sau carne afumată la garniţă.

Cum se ajunge la Dâmbovicioara
Peştera este amplasată la 1 km de satul Dâmbovicioara, aflat la 25 de km de Câmpulung şi aproximativ 85 de km de Piteşti. Aici se poate ajunge pe traseul DN 73 Piteşti-Câmpulung-Braşov


Mai multe - Piteşti

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite