Orașul din România care a atras fonduri nerambursabile mai mari decât propriul buget

0
Publicat:

Municipiul Pitești a reușit în acest an o performanță greu de egalat, reușind să atragă finanțări din fonduri nerambursabile cu aproape 20 de milioane lei mai mari decât propriul buget anual.

Piteștiul a atras în 2022 finanțări nerambursabile de peste 764 milioane lei FOTO Primăria Pitești
Piteștiul a atras în 2022 finanțări nerambursabile de peste 764 milioane lei FOTO Primăria Pitești

Concret, bugetul municipiului Pitești pentru acest an este de 744,6 milioane lei, în timp ce valoarea contractelor finanţate din fonduri nerambursabile în 2022 este de 764,1 milioane lei.

”Când am venit la Primărie în toamna lui 2020 am constatat că Piteștiul accesa foarte puține fonduri nerambursabile. Mi s-a spus că, de exemplu, la Cluj-Napoca aveau documentațiile gata din timp și când apărea o axă de finanțare depuneau rapid proiectele. La Pitești nu era așa până în 2020... Dacă stai până apare axa și te gândești dacă o finanțare e benefică pentru Pitești, ai pierdut deja, pentru că nu mai ai timp să depui proiectul. Drept urmare, i-am spus de acum doi ani echipei care se ocupa de proiecte cu fonduri nerambursabile că dacă nu face treabă ne vom despărți. Iar echipa a înțeles și face o treabă senzațională, lucrează zi și noapte. Și rezultatele se văd. Este pentru prima oară când contractele semnate pentru proiecte cu finanțări din fonduri nerambursabile depășesc bugetul orașului”, a declarat pentru „Adevărul” Cristian Gentea, primarul Piteștiului.

În acest an au fost semnate contracte pentru proiecte finanțate din fonduri nerambursabile (de la Uniunea Europeană, Planul Național de Redresare și Reziliență sau Programul ”Anghel Saligny”) pe multiple domenii, de la modernizarea transportului public din Pitești și până la realizarea și reabilitarea de creșe ori construirea unui bloc de locuințe pentru tineri. În cazul viitorului bloc de locuințe pentru tineri, valoarea nerambursabilă a finanțării se ridică la 14 milioane lei, urmând a realizate un număr de 40 de apartamente, fiecare având o suprafață utilă de aproximativ 60 metri pătrați.

Cele mai mari finanțări nerambursabile, în cuantum de peste 90 milioane lei, au fost obținute în acest an pentru modernizarea și îmbunătățirea transportului public de călători. Iar aici este vorba de mai multe proiecte, printre care se numără achiziționarea a 20 de autobuze hibrid și amenajarea unui număr de 99 de stații așteptare călători.

Viitoarele stații vor fi gata până în primăvara anului 2024 și vor avea printre altele panouri laterale pentru informarea călătorilor, internet Wi-Fi, puncte acces multi USB pentru încărcarea telefoanelor mobile și locuri pentru pasageri. În ceea ce privește viitoarele autobuze hibrid, acestea vor veni la Pitești până în toamna anului 2023.

Au fost, de asemenea, semnate contracte cu finanțări nerambursabile pentru reabilitarea energetică a zeci de clădiri din Pitești.

Tot în acest an au fost semnate contracte pentru realizarea a două creșe noi, cu fonduri nerambursabile prin PNRR. În acest caz, finanțarea nerambursabilă se ridică la peste 28 de milioane lei, iar cele două creșe vor avea în total 150 de locuri pentru copiii preșcolari.

În toamna acestui an a fost semnat un contract pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare pe mai multe străzi din sudul Piteștiului, valoarea finanțării din fonduri nerambursabile ridicându-se la aproape 30 milioane lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite