Cel mai modern bazin olimpic din România, reabilitat din temelii. David Popovici și Robert Glință, la inaugurare

0
0

Bazinul Olimpic din Pitești era de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare. Iar în 2019 a început reabilitarea din temelii a acestuia, finanțarea majoritară provenind de la Uniunea Europeană.

Reabilitarea Bazinului Olimpic Pitești a costat 24,2 milioane lei FOTO Denis Grigorescu
Reabilitarea Bazinului Olimpic Pitești a costat 24,2 milioane lei FOTO Denis Grigorescu

Bazinul Olimpic Pitești, ce are o structură deosebită, a fost proiectat de către Mihail-Naum Teodorescu, unul dintre cei mai valoroși arhitecți români. Iar acest proiect a primit în 1985 Premiul Uniunii Arhitecților din România, fiind ulterior recompensat în 1989 cu o distincție specială la un concurs internațional de proiecte de arene sportive și bazine de înot organizat în fosta Republică Federală Germania.

Decenii în șir, Bazinul Olimpic Pitești a găzduit numeroase competiții naționale și internaționale. Numai că patina timpului a început să își lase treptat amprenta. Iar după 2010 starea de degradare a Bazinului Olimpic s-a accentuat, multe dintre dotări și instalații fiind deja foarte învechite.

Autoritățile locale din Pitești au reușit să acceseze fonduri europene pentru un proiect intitulat „Modernizare, montare sistem panouri solare și eficientizare energetică a Bazinului Olimpic din Pitești”, cu o valoare totală de 16,5 milioane lei. Lucrările efective au început pe 30 mai 2019.

Numai că fosta conducere a Primăriei Pitești nu a luat în calcul și faptul că infrastructura era la pământ, neprevăzând vreun leu pentru reabilitarea acesteia.

Iar când a mers pe șantier în toamna lui 2020, noul primar Cristian Gentea a realizat cât de multe probleme sunt și că trebuie făcut ceva.

Pierderile de apă vor fi aproape zero

„Mi-am dat seama că nu este în regulă să arunci bani în eficientizarea energetică a Bazinului Olimpic când infrastructura este praf. Așa că în 2021 am făcut studii, documentații și licitații pentru reabilitarea Bazinului Olimpic Pitești, iar în primăvara acestui an a fost dat ordinul de începere a lucrărilor. După finalizarea lucrărilor, Bazinul Olimpic din Pitești va fi cel mai modern din România”, a declarat pentru ”Adevărul” Cristian Gentea, primarul Piteștiului.

Iar rezultatele se văd. Printre altele, tavanul a fost schimbat, iar la subsol, toate instalațiile și țevile au fost schimbată, fiind adusă inclusiv aparatură foarte eficientă energetic din Marea Britanie. Și un alt detaliu important privind eficientizarea energetică a Bazinului Olimpic Pitești.

Până în anii trecuți, apa din bazine ajungea la canalizare, consumul fiind astfel unul extrem de ridicat. Grație proiectului de reabilitare și mai multor sisteme de ultimă generație, recircularea apei filtrate se va face o dată la patru ore, pierderile de apă fiind aproape zero. Și tabela de la bazin este una nouă. Iar din 2023 Bazinul Olimpic Pitești va putea găzdui competiții naționale și internaționale.

Bazinul va putea găzdui competiții naționale și internaționale FOTO Denis Grigorescu
Bazinul va putea găzdui competiții naționale și internaționale FOTO Denis Grigorescu

Deschiderea Bazinului Olimpic Pitești este prevăzută pentru ianuarie 2023. Iar la deschiderea oficială vor veni și consacrații înotători David Popovici și Robert Glință, multipli campioni mondiali și europeni. Pentru Robert Glință, piteștean de origine, deschiderea Bazinului Olimpic Pitești va avea și o latura emoțională. Robert și-a început cariera la Bazinul Olimpic Pitești.

În ultimele trei decenii, sute de înotători de top și-au început cariera la Bazinul Olimpic Pitești, cele mai faimoase exemple fiind cele ale lui Robert Glință (multiplu medaliat la Campionatele Europene și Mondiale) și vicecampioanei mondiale Larisa Lăcustă.

La ora actuală, în România mai sunt trei bazine olimpice de înot: la București, Otopeni și Târgu Mureș.

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri