În ce loc din România se ridică o mănăstire cu program liturgic ca la Muntele Athos

0
Publicat:

Prima mănăstire închinată Sfântului Neagoe Basarab și cu rânduială athonită, ceea ce înseamnă că va avea un program liturgic asemănător cu cel de la Muntele Athos, se va ridica pe locul unor foste grajduri din perioada comunistă, dintr-o comună din Argeș.

Mănăstirea va avea o arhitectură deosebită FOTO Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
Mănăstirea va avea o arhitectură deosebită FOTO Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Mănăstirea va fi construită în stil brâncovenesc combinat cu cel athonit și va avea un paraclis și o biserică.

După cum a precizat pentru ”Adevărul” arhimandritul Caliopie Ichim, paraclisul viitoarei mănăstiri a fost finalizat pe 9 decembrie 2023 și are hramurile Sfântului Neagoe Basarab și Sfintei Teofana Basarab.

„Practic, va fi o mănăstire închinată Sfântului Neagoe Basarab și cu program liturgic ca la Muntele Athos”, a declarat pentru ”Adevărul” arhimandritul Caliopie Ichim.

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a sfințit pe 1 mai 2023 piatra de temelie a mănăstirii închinate Sfântului Neagoe Basarab ce se va construi în comuna Vlădești, în județul Argeș. În cadrul Sfintei Liturghii, ieromonahul Cosma Giosanu a fost instalat egumen. La prima liturghie oficiată în urmă cu peste șapte luni pe locul viitoarei mănăstiri au slujit zeci de clerici și au fost prezenți mii de oameni, iar printre invitați s-au numărat și Nicolae al României.

Sfântul Neagoe Basarab a fost ales ca ocrotitor al viitoarei mănăstiri deoarece a marcat istoria, cultura şi viaţa Bisericii Române, dar şi pentru că a făcut donaţii şi ctitorii numeroase la Sfântul Munte Athos.

Ideea acestei mănăstire unice în România s-a născut după o tragedie survenită în familia lui Gheorghe Axinte, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Argeș. Iar ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a povestit pentru ”Adevărul” cum s-a născut proiectul viitoarei mănăstiri.

”În viața familiei Axinte Gheorghe s-a consumat o tragedie, prin moartea fiului său. Totul a fost ca o lovitură strașnică. A început să-și găsească mângâiere făcând pelerinaje la Muntele Athos, cu predilecție la Schitul Lacu, unde este personal românesc, în frunte cu Părintele Ștefan. Tot mergând și povestind, a propus să fie de acord să se ridice un Schit cu hramul Sfântul Neagoe Basarab, mai ales că a fost canonizat și nu avea nicio ctitorie închinată, după atâtea ctitorii athonite fiind sprijinite de celebrul Domnitor al Țării Românești. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a aprobat această inițiativă, ctitoria fiind așezată pe proprietatea Arhiepiscopiei. Personalul monahal va fi numai dintre monahii români, fără niciun amestec, de niciun fel, din partea nimănui, și sub jurisdicția directă a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, din Patriarhia Română!”, precizează ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Viitoarea biserică va fi înconjurată de un corp de clădiri în formă de patrulater ce va include o bibliotecă, birouri, bucătărie, sală de mese şi mai multe anexe. A doua incintă, în interior, rezervată exclusiv călugărilor, va avea câteva zeci de chilii într-o primă etapă. Cei care vor să devină călugări la viitoarea mănăstire de la Vlădești vor urma un stadiu de formare duhovnicească de un an la Chilia „Buna Vestire” a Schitului Lacu de la Sfântul Munte Athos.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite