FOTO Premieră naţională. Helios, câinele Serviciului Public de Salvamont Argeş, în  zbor spectaculos cu parapanta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, l-a luat într-o aventură pe Helios, câinele specializat în salvări din avalanşă.

Helios şi Ion Sănduloiu au zburat cu parapanta pilotată de specialistul Sorin Sămăreanu, în localitatea Priseaca. Lansarea s-a făcut de la altitudinea de 1.400 de metri, cei trei coborând cu parapanta până la 600 de metri.

Evenimentul a fost o premieră naţională, Helios fiind primul câine  care a zburat cu parapanta.

Zborul a durat 18 minute, timp în care Helios  s-a comportat uimitor de bine. 

“Helios s-a comportat normal, aşa cum s-a comportat şi la antrenamentele cu elicopterul sau în alte situaţii inedite în care a fost pus până acum. Face parte din antrenamentul său psihic să fie pus în situatii noi, pe care le poate percepe ca periculoase, dar având încredere în stapân, să rămână calm până la capăt”, a  explicat Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

 Antrenat în Franţa

Helios este un câine din rasa Border Collie  şi  fost donat Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş de către asociaţia Pays de Savoie Solidaire, în aprilie 2013,  ca urmare a colaborării C.J. Argeş cu Consiliul Departamental Savoia din Franţa.

Pre-formarea şi antrenamentul preliminar au fost făcute de către Guy Anciaux, şeful corpului de monitori de câini de avalanşă din cadrul Federaţiei Franceze a Conductorilor de Câini de Avalanşă. Pregătirea ulterioară, materială şi logistică a echipei canine a fost asumată tot de către partea franceză, până la brevetare. Urmare a evaluărilor efectuate de către echipe de instructori canini francezi în vara şi toamna anului trecut, atât câinele Helios cât şi conductorul acestuia, Ion Sănduloiu, au fost declaraţi pregătiţi pentru a intra în stagiul naţional de formare a unităţilor canine pentru intervenţie la avalanşă.

Acest stagiu, organizat de către Asociaţia Naţionala pentru Studiul Zăpezii şi Avalanşelor (ANENA), aflată în subordinea Ministerului de Interne din Franţa, s-a desfăşurat în perioada 2-18 decembrie 2013 în Les Deux Alpes, pe un gheţar aflat la o altitudine de 3300 de metri şi a urmărit formarea aptitudinilor operaţionale pentru găsirea victimelor avalanşelor. Pentru a putea parcurge formele de pregătire până la brevetare, conductorul a  trebuit să demonstreze că este un bun schio, un bun salvamontist- pentru a putea evalua riscurile şi organiza tehnic operaţiunea de salvare - şi un bun cunoscător al psihologiei canine, pentru a-şi putea motiva coechipierul să lucreze în situaţii meteo specific montane. 

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite