Scandal politic şi prima pană de hârtie igienică la WC-ul de 400.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
WC-ul  smart
WC-ul  smart

WC-ul smart inaugurat recent la Piteşti a încins spiritele în ultima săptămână. Reţelele de socializare sunt pline de mesaje de indignare la adresa autorităţilor locale care au permis o asemenea irosire a banului public, însă adevăratul război se duce între organizaţiile locale ale PNL şi PSD

GALERIE FOTO 

Duminică, 28 martie. Piaţa Primăriei Piteşti e aproape la fel de animată ca înaintea costisitoarei reabilitări care a „înghiţit” mai bine de 14 milioane de lei, o investiţie controversată cu bani de la bugetul local, a doua de acest fel realizată în ultimii 14 ani,  în care s-au pompat şi în trecut sume uriaşe. Piteştenii analizează noul pavaj recepţionat în mandatul actualului primar Cristian Gentea (PSD), capodoperă a mandatului fostului primar Cornel Ionică (PSD), pavaj care l-a  înlocuit pe cel montat în mandatul lui Tudor Pendiuc (tot PSD), dar deteriorat încă înaintea inaugurării de la acea vreme.

Punctul de interes nu sunt însă plăcile de granit ce seamănă cu gresia de baie stil anii ‘90, care lasă senzaţia unei zone deşertice, ci WC-ul smart de 400.000 euro, componenta cheie a proiectului, care a făcut Piteştiul de tot râsul.

Împinşi de nevoi fiziologice sau doar de curiozităţi arhitecturale, cei care în zi de sărbătoare au ajuns în Piaţa Primăriei au bifat în itinerariu şi „giuvaierul” municipiului dotat cu lift vorbitor de limbă engleză, pereţii din beton armat, vase de toaletă, chiuvete şi instalaţii de inox cu senzori şi luminatoare din aluminiu cu geam termoizolant. Totul, corespunzător descrierii tehnice a celei mai scumpe toalete publice din România care funcţionează doar între orele 8.00 şi 20.00. 

Parfumat şi scump

O singură surpriză, duminică, la toaleta femeilor: s-a terminat hârtia igienică. Ce-i drept, numai într-una din cele cinci cabine, unde consumabila s-a „săvârşit” , din cauza suprasolicitării, cel mai probabil. În rest, curat, odorizat şi „risipitor de scump”. Cam asta este concluzia statistică nu doar la faţa locului, ci şi în mediul virtual, pe reţelele de socializare, în care lumea-şi varsă indignarea pe autorităţile locale.

„Nesimtire curată din partea autorităţilor!”, scrie pe grupul Facebook “Piteşti, oraşul meu!”, Adriana Modan. „Mai bine reparau Spitalul Judeţean cu banii ăstia”, scrie, în acelaşi grup, Letiţia Mihai.

 „Implicat până-n gât în afacerea WC-ului smart”

Şi autorităţile dau semne de indignare  cu reproşuri aruncate dintr-o ogradă politică în alta. După ce actualul primar Cristian Gentea (PSD) a pasat responsabilitatea în mandatul fostului primar Cornel Ionică, coleg de partid, liberalii au răbufnit, acuzându-l pe actualul edil că e „implicat până în gât în afacerea WC-ului smart”.

„Deşi îl arată obsesiv cu degetul pe fostul edil când vine vorba de investiţii controversate (…) primarul Gentea îl păstrează în echipa consilierilor locali pe Cornel Ionică. Ce nu se spune este însă că primarul Cristian Gentea nu a fost deloc străin de deciziile luate de administraţia piteşteană. Astfel, Gentea a fost ani de zile consilier local, preşedinte PSD Piteşti şi preşedinte al Comisiei de Urbanism din Consiliul Local Piteşti”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Argeş.

Liberalii spun că, din funcţiile deţinute, Gentea se putea opune investiţiilor la care, astăzi, îi este ruşine şi să taie panglica. “<<Veceul smart>>, după cum spune chiar dânsul, de 400.000 euro, nu s-a teleportat în proiect (...). Milioanele de euro pe care piteştenii trebuie să le suporte, din buzunarele lor, pentru gafele administraţiei social-democrate, sunt o problemă. Dar Cristian Gentea nu se poate spăla pe mâini şi nu poate spune că nu a participat la deciziile care iată, îi costă foarte scump pe piteşteni”, mai spun liberalii.

„A votat cu două mâini investiţia WC-ului vedetă”

De cealaltă parte, PSD Argeş arată cu degetul spre actualul viceprimar liberal Sorin Apostoliceanu, fost viceprimar social-democrat în mandatul lui Ionică, ajuns în tabăra PNL, partid pentru care a şi candidat la funcţia de primar al Piteştiului la ultimele alegeri locale pierdute în faţa lui Gentea. „Viceprimarul PSD al Piteştiului, candidatul PNL la Primărie, actualmente consilierul lui Orban, vrea să tragă apa peste investiţia toaletei din Piaţa Primăriei”, ripostează social-democraţii în scandalul toaletei de 400.000 euro.

Social-democraţii întreabă retoric de ce reprezentantul PNL nu a ieşit în campanie să vorbească despre banii aruncaţi la WC. „De ce a votat cu toate mâinile în consiliu această investiţie? Pentru că era direct răspunzător în calitate de viceprimar şi coordonator al Direcţiei Tehnice din Primăria Piteşti, alături de fostul primar, pentru că au iniţiat împreună acest proiect? De ce nu iese să îşi asume, la fel ca fostul consilier Gentea, acest vot, acum? Simplu, nu din laşitate, ci din răzbunare politică!”, spun social-democraţii argeşeni într-un comunicat de presă.

„Deşi îl arată obsesiv cu degetul pe fostul edil când vine vorba de investiţii controversate (…) primarul Gentea îl păstrează în echipa consilierilor locali pe Cornel Ionică” – PNL Argeş

Toaleta de la Piteşti, mai scumpă decât un conac interbelic

Pentru comparaţie, Conacul boieresc Fireţeanu din Dâmboviţa, ridicat din piatră naturală în perioada interbelică, un edificiu care domină împrejurimile prin forţa construcţiei, se vinde cu 250.000 de euro.

Vă recomandăm să citiţi şi:

„Giuvaierul” din Piteşti: cum arată WC-ul public în care edilii au băgat 400.000 euro

 Piaţă a Primăriei, reabilitată de două ori în 14 ani. Pe ce a cheltuit municipalitatea din Piteşti, în pandemie, o căruţă de bani

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite