Doi urși au fost împușcați în județul Argeș, în acest an. Unul dintre ei obișnuia să intre în cabane după hrană FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un urs a fost omorât la începutul lunii iunie după ce a creat panică printre proprietarii de cabane din zona turistică Voina, județul Argeș. În căutare de hrană, acesta a pătruns de mai multe ori în imobile, provocând periodic pagube.

Un urs a creat panică printre proprietarii de cabane din zona turistică Voina Foto: Arhivă personală
Un urs a creat panică printre proprietarii de cabane din zona turistică Voina Foto: Arhivă personală

În noaptea zilei de 1 iunie 2023, după ce ursul ar fi pătruns, din nou, într-o cabană din zona Voina, spărgând ușa, s-a decis extragerea animalului prin împușcare, fiind respectate prevederile legale. Exista un risc mare ca ursul să atace persoanele din zonă.

Autoritățile locale susțin că s-a încercat inclusiv relocarea animalului în Munții Leaota, pe parcursul anului 2022, dar acesta a revenit înapoi la scurt timp.

Conform informațiilor furnizate pentru „Adevărul” de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Argeș, ursul a fost împușcat în data de 1 iunie 2023, ora 1:50 prin aplicarea OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor. Echipa de intervenţie a fost formată din primarul comunei Lerești, jandarmi, un reprezentant al asociaţiei de vânătoare şi un medic veterinar.

În conformitate cu procesul-verbal întocmit de echipa de intervenție la aceeași dată (1 iunie 2023 n. red.), acest exemplar de urs a produs nenumărate atacuri pătrunzând în cabanele din zona Voina în căutarea hranei (fiind alungat de nenumărate ori) și astfel a pus în pericol siguranța și securitatea persoanelor și bunurilor. Este de remarcat faptul că acest exemplar a fost relocat în anul 2022 în Munții Leaota de unde s-a întors în trei săptămâni provocând în mod periodic pagube în cabane, existând un risc major ca acesta să atace persoanele aflate în zona turistică Voina. În acest fel, după aceste intervenții graduale prin alungare și apoi relocare, ca urmare a unui nou atac la Cabana Drumeților, unde a pătruns spărgând ușa, conducătorul echipei de intervenție a decis extragerea prin împușcare”, informează APM Argeș.

Urșii au produs pagube, în Argeș, de peste 81.000 de lei

Nu a fost singurul urs din județul Argeș care a fost extras prin împușcare în acest an. La sfârșitul lunii aprilie a fost omorât un alt urs în comuna argeșeană Corbi, iar în perioada următoare urmează să fie împușcat unul și pe raza comunei Bughea de Sus, conform Ordinului nr. 184 din 16 ianuarie 2023 al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.

În anul 2023, în județul Argeș au fost păgubite un număr de 38 persoane din 19 unități administrativ teritoriale, în urma atacurilor urșilor.

Pagubele produse au o valoare de 81.357 lei”, informează APM Argeș.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite