Afacere penală de 5 milioane de euro la Primăria Pitești. Fostul edil Tudor Pendiuc a cerut o încadrare mai blândă

0
Publicat:

În această lună, la Curtea de Apel București a fost un nou termen în procesul în care Tudor Pendiuc, fost primar al Piteștiului, și alți 12 inculpați sunt acuzați că au prejudiciat bugetul local cu peste 5 milioane euro.

Tudor Pendiuc a fost primarul Piteștiului timp de 22 de ani FOTO Denis Grigorescu
Tudor Pendiuc a fost primarul Piteștiului timp de 22 de ani FOTO Denis Grigorescu

În februarie 2020, în primă instanță fostul primar al Piteştiului și ceilalți inculpați au fost condamnați de Tribunalul Argeș pentru corupție într-un dosar cu un prejudiciu estimat de procurorii DNA la peste cinci milioane de euro.

În rechizitoriul întocmit în acest dosar, procurorii anticorupție au arătat că în urmă cu 14 ani, societatea de transport public local din Piteşti, SC Publitrans 2000 SA, deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziţionate de Consiliul Local.

Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste cinci milioane de euro (23.013.099,65 de lei).

La termenul din această lună, Tudor Pendiuc a cerut prin avocatul său schimbarea încadrării juridice într-o infracțiune mai mică. Concret, acesta a solicitat cererea schimbării încadrării juridice din infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în infracțiunea de abuz în serviciu, unde pedepsele ar fi mult mai mici. Numai că magistrații i-au respins definitiv solicitarea.

Surse judiciare au precizat pentru ”Adevărul” că o sentință definitivă în acest dosar notoriu ar putea fi dată până în vara anului 2023, după mai bine de opt ani de procese.

Conform procurorilor DNA, în strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în Piteşti era prevăzut ca Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri.

Anchetatorii susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două companii, la care acţionari majoritari erau oamenii de afaceri Valentin Vişoiu şi Gheorghe Văsâi.

Pe 18 februarie 2008, cu doar patru zile înainte de încheierea contractului de asociere în participaţiune cu cele două firme, Emanuela Pendiuc, fiica lui Tudor Pendiuc, pe atunci primar al Piteștiului, a primit ca mită un apartament evaluat la 130.000 de euro în Complexul Quadra Place din Bucureşti, complex deţinut de către omul de afaceri Valentin Vişoiu, condamnat şi el ulterior în același dosar.

În februarie 2020, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat în primă instanţă pe fostul primar Tudor Pendiuc la opt ani de închisoare cu executare, în timp ce fiica sa a primit cinci ani, tot cu executare. Omul de afaceri Valentin Vişoiu a fost condamnat în primă instanță la 7 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Tudor Pendiuc a fost primar al Piteștiului nu mai puțin de 22 de ani, în perioada 1992-2014.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite