Delapidare la Agenția pentru Protecția Mediului. Angajat condamnat pentru că a furat bani din încasări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un consilier de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeș a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru delapidare și fals intelectual. Inculpatul a luat bani din încasările instituției şi a făcut plăţi nereale către Trezorerie.

APM Argeș a făcut plângere penală împotriva inculpatului Foto: Alex Vlaicu
APM Argeș a făcut plângere penală împotriva inculpatului Foto: Alex Vlaicu

Bărbatul a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul. Pe 27 iunie 2023, Judecătoria Pitești l-a condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea instanței nu este definitivă.

Inculpatul a fost angajat, în perioada octombrie 2016 - septembrie 2018, în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Argeș, unde a ocupat funcţia publică de execuţie de consilier, clasa I, grad principal, în domeniul financiar-contabilitate. Acesta efectua operaţiuni de casierie la sediul instituţiei, încasa tarifele de mediu de la persoanele fizice şi juridice și întocmea registrele de casă.

Prejudiciu de peste 65.000 lei

Conform acordului de recunoaștere a vinovăției, inculpatul şi-a însuşit în interes personal de la instituție, în perioada 2017-2018, suma de 65.530 lei, plus bonuri de carburant în valoare de 2.500 de lei.

Inculpatul a falsificat registrele de casă întocmite, prin atestarea unor date necorespunzătoare adevărului, în sensul că nu a înregistrat corect în registrul de casă sumele încasate şi înscrise în chitanţele emise către diferiţi agenţi economici si persoane fizice şi a menţionat plăţi nereale către Trezorerie”, susțin procurorii.

Neregulile au fost descoperite pe parcursul anului 2018 când angajatul a fost înlocuit din funcție, pentru câteva zile, de către un alt consilier.

Conducerea APM Argeș a fost înștiințată, iar aceasta a dispus constituirea unei comisii interne pentru evaluarea activităţii inculpatului, privind operaţiunile de încasări şi gestiune. În cele din urmă au fost dezvăluite o suită de ilegalități.

Bărbatul a recunoscut în faţa comisiei interne că şi-a însuşit bani din încasările zilnice, dar și două carnete de bonuri valorice de carburant auto.

Instituția a depus și plângere penală împotriva angajatului. În septembrie 2018, prin decizia directorului executiv al APM Argeș, Cristiana Surdu, s-a dispus încetarea raportului de serviciu al inculpatului, prin acordul părţilor.

Va presta și muncă în folosul comunității

Bărbatul a achitat în totalitate prejudiciul şi a solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Instanța l-a condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.

Dacă decizia instanței va rămâne definitivă, inculpatul va presta și muncă în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Piteşti sau Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Argeş.  

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite