Dacia a crescut exporturile Argeşului cu un sfert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilnic, 1376 de maşini sunt fabricate la Mioveni
Zilnic, 1376 de maşini sunt fabricate la Mioveni

În luna mai 2011, exporturile realizate de agenţii economici argeşeni au fost de 392,2 milioane de euro, cu un sfert mai mari ca anul trecut. Principalul motiv al acestei creşteri este compania Automobile Dacia, care a înregistrat o majorare de 27,7% a vânzărilor în afara graniţelor, faţă de aprilie 2011.

Cele mai recente date furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Argeş arată că exporturile acestui judeţ au crescut, în luna mai 2011, cu 23,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Agenţii economici argeşeni au reuşit să vândă în străinătate produse în valoare totală de 392,2 milioane de euro.

Dacia este motorul exporturilor


Exportatorul numărul unu al judeţului şi al ţării, Automobile Dacia, este principalul motiv al acestei creşteri. Statisticile arată că numărul de autovehicule vândute pe piaţa externă de această companie au crescut în luna mai a acestui an cu 27,7% faţă de luna precedentă.

“În prezent, ne menţinem producţia aproape de capacitatea maximă a uzinelor, 350.000 de vehicule pe an. Astfel, exporturile au ajuns să reprezinte aproape 90% din producţia totală de vehicule”, ne-au transmis reprezentanţii Dacia printr-un comunicat de presă.

Automobile Dacia vinde, la această oră, şase modele, cu preţuri cuprinse între 6500 şi 16 600 de euro: Dacia Logan, Dacia Logan MCV, Logan VAN, Logan Pick-Up, Sandero şi Duster. Din totalul exporturilor judeţului, Dacia realizează 67,2%, restul fiind firme care au diverse domenii de activitate, şi care şi ele au înregistrat creşteri la exporturi: produse alimentare, băuturi, tutun, încălţăminte, pălării, umbrele, produse ale industriei chimice, produse din lemn, echipamente electrice, aparate de reprodus sunetul şi imaginile.

Argeşul, lider naţional al excedentului comercial


În 2010, Argeşul s-a aflat pe locul doi în ţară, după Bucureşti, în clasamentul exporturilor, cu o valoare totală de 3,7 miliarde de euro.

„Practic, Argeşul a reuşit să aibă un volum de export egal cu cât exportă Sibiul, Prahova şi Bihorul la un loc. Faţă de Timiş, are exporturi mai mari cu 17,8%, iar faţă de Bihor sau Prahova a înregistrat o creştere de trei ori mai mare. 10% din mărfurile care au plecat peste hotare, în 2010, au fost din Argeş”, ne-a explicat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Tot în 2010, Argeşul a fost declarat campion naţional al excedentului comercial, fiind pe primul loc în topul judeţelor care exportă mai mult decât importă, cu o diferenţă de 765 milioane de euro. Veştile bune nu se opresc, însă, nici în acest an.

“Excedentul comercial înregistrat în luna mai 2011 a fost de 136,2 milioane euro, în creştere cu 29% faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2011. Faţă de anul trecut, excedentul comercial a fost mai mare cu 6,4%, adică cu 51,3 milioane euro”, ne-a spus Ioana Florentina Simigiu, inspector în cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică Argeş.

CIFRĂ: 311.000 de automobile a vândut Dacia peste hotare, în 2010

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite