Numărul școlilor cu WC în curte, redus cu 90% în cinci ani. Ce județ a reușit performanța

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu cinci ani, în județul Argeș erau nu mai puțin de 92 de școli cu grup sanitar în curte, iar 76 dintre acestea erau fără apă curentă. La ora actuală, numărul acestora a scăzut din fericire cu aproape 90%.

În Argeș mai sunt 10 școli cu grup sanitar în curte FOTO financiarpress.ro
În Argeș mai sunt 10 școli cu grup sanitar în curte FOTO financiarpress.ro

„În prezent, în Argeș mai sunt 10 școli cu grup sanitar extern. Dintre acestea, două școli au grupurile sanitare lipite de clădirea unității de învățământ, iar trei școli au grupurile sanitare la o distanță mai mare de 10 metri de clădire. Aș vrea să precizez că în cazul acestor 10 grupuri sanitare autoritățile locale au investit pentru a le moderniza și renova. Mai sunt încă două unități de învățământ, la Mălureni și Vulturești, cu grupuri sanitare neconforme“, a declarat pentru „Adevărul“ Cătălina Dumitrașcu, inspector școlar general adjunct al județului Argeș.

Trebuie spus că în cazul școlii dintr-un sat din comuna Mălureni, aceasta are un grup sanitar demn de Evul Mediu, cu pereții și podeaua din lemn. Grupul sanitar are mai bine de două decenii vechime.

Grup sanitar demn de Evul Mediu într-o școală din Argeș FOTO Denis Grigorescu
Grup sanitar demn de Evul Mediu într-o școală din Argeș FOTO Denis Grigorescu

La începutul anului 2017, în Argeș erau 92 de școli cu grup sanitar în curte. În toamna lui 2018 numărul acestora a scăzut la 40, iar în septembrie 2019 a ajuns la 29. Cele 10 școli din Argeș ce încă mai au grup sanitar în curte sunt în comunele Băiculești, Beleți-Negrești, Mihăești, Poiana Lacului, Vulturești, Micești, Buzoiești și Corbi.

Explicația reducerii masive a școlilor cu grup sanitar în curte în Argeș constă în faptul că din 2017 și până în prezent autoritățile din județ au investit peste 40 de milioane de lei în unitățile de învățământ din Argeș, o parte importantă a acestor sume fiind alocată amenajării de grupuri sanitare în interiorul școlilor.

În raportul final „România Educată“, publicat în iulie 2021, se specifica faptul că în România erau la acea dată 4.200 de școli (cu peste 155.000 de elevi) ce nu aveau grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curți lipsite de apă curentă și canalizare. Documentul a fost actualizat în acest an, specificând un număr de 3.191 unități de învățământ cu grup sanitar în curte.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat în această săptămână că în maximum doi ani nu va mai fi în România vreo școală cu grup sanitar în curte.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite