Zeci de şcoli vor rămâne fără autorizaţia sanitară de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe şcoli din mediul rural nu au apă potabilă
Multe şcoli din mediul rural nu au apă potabilă

Mii de copii vor învăţa şi anul acesta în şcoli fără apă curentă şi cu grup sanitar în curte. Lipsa apei curente, grupuri sanitare neadecvate sunt motivele pentru care şcolile respective nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi spune că ora actuală are în evidenţă un  număr de  176  unităţi  de  învăţământ în mediul urban (licee, cantine, internate, ateliere, săli de sport, şcoli generale, grădiniţe, creşe, cluburi copii etc) şi 352 unităţi de învăţământ în mediul rural (licee, cantine, internate, ateliere, săli de sport, şcoli generale, grădiniţe),  şi 5 unităţi  care  nu  aparţin  sistemului  de  stat,  fiind  unităţi  patronate  de  fundaţii  sau  alte  forme  de administrare  în  regim  privat.

Din  totalul  unităţilor  aflate  în  evidenţă,  sunt  autorizate  sanitar  un  număr  de  161 (91,47%) în mediul urban şi 124 (35,22%) în mediul rural  de  unităţi, adică  53,97% la nivelul judeţului Mehedinţi. Un  număr de  15 unităţi de învăţământ din mediul urban şi 228 unităţi de învăţământ din mediul rural nu sunt  autorizate sanitar la această dată. 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi au precizat că în continuare dificultatea principală a obţinerii autorizaţiilor sanitare este reprezentată de neîndeplinirea condiţiilor de autorizare în mediul rural ca: lipsa apei în şcoli sau lipsa potabilităţii acesteia (25 de unităţi având această deficienţă). Alte condiţii care împiedică autorizarea  unităţilor şcolare sunt: inexistenţa unor grupuri sanitare care să corespundă standardelor (10 unităţi de învăţământ), spaţiile de învăţământ necorespunzătoare  (5 unităţi ). De asemenea, ca urmare a lucrărilor de reabilitare şi asigurare cu utilităţi finalizate în 2015-2016, 14 unităţi care nu au avut autorizaţie sanitară îşi vor depune dosarele în acest sens.  Din cele 54 unităţi care nu deţin autorizaţie sanitară 2 unităţi sunt în mediul urban, respectiv două grădiniţe care funcţionează în condiţii de supraaglomerare şi spaţii improprii (apartament în bloc).

În ceea ce priveşte măsurile de siguranţă, din cele 22 de situaţii constatate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru 10 unităţi şcolare s-a depus cerere in vederea emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu, 6 unităţi au avize de securitate la incendiu urmând să demareze procedura de autorizare, iar 6 unităţi au sarcina de a face demersuri pentru completarea documentelor în vederea demarării procedurii de autorizare

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite