Cum au fost promovaţi producătorii şi artizanii locali în mijlocul naturii la un festival în a doua cea mai mare comună din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meşterul popular Viorica Olivotto din Nucşoara a organizat ateliere de ţesut pentru copii FOTO: Denis Grigorescu
Meşterul popular Viorica Olivotto din Nucşoara a organizat ateliere de ţesut pentru copii FOTO: Denis Grigorescu

Timp de trei zile, între 6 şi 8 august, în satul Sboghiţeşti din comuna argeşeană Nucşoara a avut loc a II-a ediţie a Făgăraş Fest, un festival inedit pe parcursul căruia au fost promovaţi producătorii şi artizanii locali şi au fost organizate tururi culturale dedicate Elisabetei Rizea, eroina anticomunistă originară chiar din zonă.

Evenimentul, desfăşurat într-o poiană idilică, a atras mii de participanţi, în special familii. Iar cei prezenţi pe parcursul celor trei zile ale Făgăraş Fest au venit din toate colţurile ţării, de la Oradea şi Satu Mare până la Piatra Neamţ, Tulcea şi Bucureşti.

Festivalul a fost organizat de către Conservation Carpathia – fundaţia ce a salvat de la tăiere zeci de mii de hectare de pădure din România şi de ProPark- Fundaţia pentru Arii Protejate. Pe parcursul Făgăraş Fest au fost evenimente pentru toate gusturile şi vârstele, de le ateliere culinare şi de ţesut până la spectacole de teatru de păpuşi.

De mare interes s-a bucurat atelierul de ţesut şi cusut motive populare, organizat de doamna Viorica Olivotto, un meşter popular din comuna Nucşoara care deţine o colecţie impresionantă de ii populare.

De la spectacole culinare la ateliere de realizat păpuşi din lână

Zeci de participanţi au mers în circuite cu ghid pe urmele zimbrilor, în timp ce alţii au participat la tururile culturale dedicate eroinei anticomuniste Elisabeta Rizea, tururi la care ghid a fost profesorul Constantin Berevoianu, expert în istoria rezistenţei anticomuniste.

Mulţi copii au participat la atelierele creative organizate de către Crina Manolescu, ateliere pe parcursul cărora au realizat tablouri sau păpuşi din lână împăslită.

fagaras fest nucsoara show culinar

Un mare interes au stârnit show-urile culinare organizate de soţii Ramona şi Bogdan Pîrvu, cei care deţin brandul ”Poiana Fermecată” în comuna argeşeană Bughea de Jos. Familia Pîrvu a trecut acum 10 ani de la administrarea unei pensiuni la realizarea unor produse delicioase din ingrediente naturale, de la dulceţuri de liliac ori de nuci până la sirop de soc ori zacuscă de ghebe şi salată de ghebe în oţet. Iar afacerea creşte de la an la an, familia Pîrvu deţinând inclusiv un magazin de desfacere în Sinaia.

Producătorii locali au fost prezenţi şi promovaţi la Făgăraş Fest inclusiv pe partea de băuturi. Astfel, participanţii au putut printre altele consuma cidru Clark's produs la o fabrică din comuna argeşeană Lereşti sau bere artizanală Pardon produsă la Câmpulung Muscel.

fagaras fest nucsoara participanti

Muzica bună a întregit şi ea un week-end de ţinut minte pe termen lung. Spectatorii participanţi la Făgăraş Fest au putut asculta la eveniment mixurile UFe & Nipple's Delight, iar sâmbătă 7 august au putut urmări un interesant concert susţinut de JAZÚ, o apreciată trupă de jazz.

Trebuie spus că Nucşoara este a doua cea mai mare comună din România (după Mărişel-Cluj), cu o suprafaţă de aproximativ 45.000 hectare

Vă mai recomandăm şi:

Impresionant. Zeci de hectare reîmpădurite în zone grav afectate de defrişări

Eroina anticomunistă Elisabeta Rizea, onorată în cadrul unui festival inedit

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite