Cum arată cea mai nouă și modernă Unitate de Primiri Urgențe de la un spital din România
0De la finalul acestei săptămâni, la Spitalul Județean Argeș a fost extinsă Unitatea de Primiri Urgențe cu o clădire nouă cu dotări ultramoderne, grație unui amplu proiect cu fonduri europene.
Extinderea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Argeș se impunea de mai mulți ani, în condițiile în care în fiecare zi la UPU ajung în medie 200 de oameni, spațiile sunt insuficiente, iar timpul de așteptare ajungea adesea și la peste trei-patru ore pentru pacienți.
Extinderea Unității de Primiri Urgențe a fost posibilă grație unui proiect cu fonduri europene al Consiliului Județean Argeş, proiect în valoare de peste 3 milioane de euro.
Noua clădire, cu toate dotările necesare, este chiar lângă vechea Unitate de Primiri Urgențe, ce va funcționa în continuare.
”Pacienții ce vor veni la Urgențe vor fi primiți în condiții civilizate, la standarde înalte și cu aparatură ultramodernă. Un detaliu important este acela că se va scurta timpul de așteptare. Aș vrea să precizez și că pacienții vor fi investigați și tratați într-un spațiu unitar, cu o platformă imagistică proprie”, precizează doctorul doctorul Marius Pascu, medic șef UPU-SMURD în cadrul Spitalului Județean Argeș.
Noua Unitate Primire Urgențe de la Spitalul Județean Argeș are printre altele un spațiu de evaluare și tratament imediat cu 13 paturi, o zonă de imagistică dotată cu un computer tomograf și echipament Roentgen pentru radiografii, dar și hol de distribuție în spațiile de imagistică a pacienților aduși cu targa de ambulanță.
”Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Argeș arată excepțional, este una dintre cele mai moderne văzute în ultimii ani și este un exemplu de bune practici privind gestionarea fondurilor europene în sănătate”, spune Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Singura problemă ce mai trebuie soluționată este cea a deficitului de medici de la Urgențe. La ora actuală, la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Argeș sunt 12 doctori, însă necesarul ar fi de 20 de medici.
”În 2020 eram 18 medici la urgențe, acum suntem doar 12. Este un deficit la nivel național de medici la Urgențe. Este o specialitate grea. Iar absolvenții ultimelor generații de la Medicină încearcă să găsească locuri mai puțin solicitante decât la Urgențe”, explică doctorul Marius Pascu.
Cu toate astea, sunt motive de optimism pentru viitor. Din primăvara lui 2025, ca urmare a unui concurs câștigat în această toamnă, la Unitatea de Primiri Urgențe de la Pitești, unde lucrează în total 180 de persoane, vor fi angajați doi medici rezidenți.