Foto Manechinele care imită copiii: plâng, tușesc, se îneacă. Pe ele lucrează pediatrii de la Pitești FOTO
0Spitalul de Pediatrie Pitești, cel mai mare spital de copii din Muntenia, a fost dotat recent cu două manechine medicale care imită copiii. Este vorba despre simulatoare de tip pediatric, portabile: unul pentru copil în vârstă de cinci ani și altul pentru nou-născut.

Echipamentele au fost achiziționate prin fonduri europene în cadrul unui proiect de „Extindere, modernizare și dotare spații Urgență“, accesat de Consiliul Județean Argeș.
Simulatoarele medicale reprezintă o modalitate eficientă de a antrena personalul medical fără ca pacienții să fie afectați. Se pot exersa protocoalele medicale în mod eficient, iar calitatea actului medical crește.
Cei care tratează nou-născuții pot exersa astfel pe un manechin care plânge la fel ca un bebeluș. „Practic manechinele imită două corpuri, de nou-născut și copil de cinci ani, în mărime reală. Te face să te simți ca și cum ai lucra pe o ființă vie. El plânge, se îneacă, are aproape toate asemănările cu un caz real“, precizează dr. Adina Enescu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie Pitești.
Manechinul-copil are expresii faciale, clipește, respiră, are activitate cardiacă și nenumărate alte funcții ale organismului. Personalul medical se poate pregăti, astfel, foarte ușor, fiind simulate nu mai puțin de 12 scenarii de urgență.
„Monitorizează măsurători de calitate ale compresiilor toracice, adâncimea sau rata compresiilor, reculul toracic, întreruperile compresiilor, rata ventilației, ventilația excesivă. De altfel, se poate practica defribilare în timp real, monitorizare EKG, răspunsuri vocale, plâns, răspunsuri în timp real, sufocare, tuse, gâfâit, arbore respirator realist, corzi vocale vizibile, trahee și esofag“, enumeră dr. Adina Enescu.
Practic, manechinul imită un corp întreg real, iar manevrele efectuate sunt ca în realitate. „Suportă protezare respiratoare, adică se poate intuba. Se pot introduce fluide pe sondă nazo-plastică, cât și prin acces venos periferic“, arată medicul.
Pe aceste manechine, doctorii și asistentele pot să simuleze diverse situații de urgență și să acționeze conform protocoalelor medicale.
„Comunicarea wireless dă libertatea de mișcare în cadrul exercițiului, pentru a avea cea mai bună imagine. Se pot face modificări în timpul simulărilor scenariului. Există posibilitatea lecturării istoricului evenimentelor, înregistrează acțiunile participanților, modificările semnelor vitale și adnotările. Creează scenarii noi în timp real“, specifică dr. Enescu.




Echipamentele sunt unicat în județul Argeș. Peste 25.000 de copii se prezintă anual la camera de gardă a Spitalului de Pediatrie Pitești, singurul spital de specialitate din sudul țării. În acest moment, majoritatea secțiilor medicale au fost reabilitate, fiind asigurate condiții moderne pentru micii pacienți.
În aprilie 2024 au fost inaugurate două proiecte importante, finanțate din fonduri europene, privind extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat și a Unității de Primiri Urgențe. Proiectele au fost implementate de Consiliul Județean Argeș, prin Direcția Strategii, alcătuită din ingineri și specialiști din domeniul economic sau juridic.
Pe lângă cele două simulatoare medicale, spitalul a mai fost dotat și cu o lampă scialitică, spirometru, multifuncţională laser color și un videoproiector cu ecran de proiecţie.
De asemenea, a fost instalat un sistem performant de recirculare/filtrare a aerului proaspăt pentru zona de primiri urgențe, precum și un sistem de apelare pentru personalul medical.