Ce faci dacă începe să fulgere când eşti pe munte. De ce ultima persoană din grup este întotdeauna cea mai expusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe munte, riscurile să te surprindă o furtună în toată regula, cu tunete şi fulgere, sunt considerabile, mai ales toamna. Respectarea câtorva reguli de compotament, mai ales când frontul atmosferic trece chiar pe deasupra ta, îţi poate salva viaţa.


În urmă cu nici două săptămâni, în munţii Făgăraş, un cioban a fost trăznit odată cu iapa şi câinele său. Omul se grăbea să se adăpostească împreună cu cele două animale, când frontul cu descărcări electrice trecea chiar pe deasupra lor. N-au avut nicio şansă.

“Omul era călare. S-a văzut clar pe unde a intrat fulgerul şi pe unde a ieşit - prin picioarele calului. Câinele, care era foarte aproape, a fost şi el lovit. Singurul care a scăpat a fost un mânz, care nu s-a aflat în apropiere. Iar, ca o paranteză, în momentul în care colegii mei de la Salvamont au ajuns la cioban, mânzul încerca să sugă la iapă”, povesteşte Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Salvamont Argeş.

“Pentru nimic în lume nu trebuie să ne mişcăm”

Pornind de la acest accident, şeful Salvamont atrage atenţia celor care obişnuiesc să urce spre creastă asupra regulilor ce trebuie respectate în timpul descărcărilor electrice, pentru a evita o nenorocire. 

“Trebuie ştiut că în intervalul în care trece frontul pe deasupra noastră şi suntem chiar sub descărcările electrice, pentru nimic în lume nu trebuie să ne mişcăm. Poziţia cea mai bună este cea ghemuită, pe vine... dacă se poate într-o depresiune. Trebuie să stăm pur şi simplu ca nişte ciuperci în ploaie până când trece fronul. Dacă descărcările sunt departe, este altceva, dar atunci când trece fronul pe deasupra noastră asta este regula care face diferenţa între a fi şi a nu mai fi”, spune Ion Sănduloiu.

“Cea mai expusă persoană într-un grup este ultima”

"Fiecare mişcare te poate costa viaţa atunci când descărcările electrice au loc deasupra ta", explică Şeful Salvamont Argeş.
 

“Dacă ai cu tine cal sau câine, trebuie ţinuţi să nu alerge, pentru că altfel, vor deveni ţinta fulgerului. De ce? Pământul, ca masă, este încărcat electrostatic. Dacă am putea să vedem energia electrică undeva pe câmp, ar fi un strat cam la un metru, un metru şi jumătate, ca o ceaţă. Aceasta este energia electrostatică. În momentul în care noi mergem prin acest câmp, în spate se creează o lipsă a acestei încărcături electrostatice.
Cu cât mergem mai repede, cu atât golul de potenţial este mai adânc. Prin punctul în care loveşte, fulgerul caută să echilibreze cantităţile. Bineînţeles că vine cu sute de mii de volţi şi, de fapt, nu echilibrează, dar caută s-o facă alegând aceste goluri de potenţial. Şi atunci, ce rezultă? Că cea mai expusă persoană într-un grup este ultima. Fulgerul va lovi în spate, pentru că acolo găseşte golul de potenţial pe care-l caută. Dacă sunt două persoane, una care merge şi alta care fuge, cea mai expusă este cea care fuge”, explică Ion Sănduloiu.

Şeful Salvamont Argeş aminteşte de un alt teribil accident petrecut la Zărneşti, în 1987. “S-a întâmplat pe creasta Pietrei Craiului. A fost un accident cu şapte morţi, şase dintre ei decedaţi din trăsnet şi unul aruncat de pe creastă, care a murit din cauza traumatismelor”, spune şeful Salvamont Argeş.

Înainte ca frontul atmosferic să ajungă deasupra ta, caută o adâncitură de relief! Dacă eşti pe creastă şi nu ai posibilitatea să cobori într-o depresiune, ţine cont că este de preferat să fii la mijlocul crestei, decât la extremităţile sale. Totuşi, zonele plate trebuie evitate, pentru că fulgerele lovesc punctele cele mai înalte, iar pe un spaţiu plat vei fi în cel mai înalt punct de acolo.  
 

“Te aşezi cât mai jos, dacă este posibil, într-o uşoară depresiune şi stai acolo cele 15-20 de minute, că atât durează să treacă un front pe deasupra ta, iar când se îndepărtează şi fulgerele se văd la un kilometru, doi, te poţi considera în siguranţă. Pot să mai rămână mase care să se descarce, dar cel puţin trebuie să aşteptăm ca frontul să plece de deasupra noastră”, mai spune Ion Sănduloiu.

Şi, pe acelaşi principiu, nu încerca să te adăposteşti sub un copac înalt, mai ales dacă este izolat pentru că, cel mai probabil, va fi corpul care va atrage trăsnetul. 

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri