Casa în care a stat generalul von Mackensen, scoasă la vânzare de Sotheby's. Splendida clădire este la 125 kilometri de București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un monument istoric, de o frumusețe aparte, caută ultima sa șansă la o viață nouă. Pe site-ul casei de licitații Romania Sotheby's se află la vânzare, cu preț redus, de la 290.000 la 240.000 de euro, clădirea în care a locuit generalul german August von Mackensen.

Casa Nicolau - monument istoric de la sfârșitul secolului XIX Foto: Gabriel Ghizdavu-Romania Sotheby
Casa Nicolau - monument istoric de la sfârșitul secolului XIX Foto: Gabriel Ghizdavu-Romania Sotheby

Casa Nicolau, una dintre cele mai reprezentative clădiri din punct de vedere arhitectural din orașul Costești (Argeș), a fost construită în jurul anului 1875 de către Hagi-Marcu Nicolau, un important agricultor al locurilor acelor vremuri.

Imobilul, care are o suprafață construită de peste 1.000 de metri pătrați, se află la aproximativ 20 de km de Pitești și 125 km de București.

Monumentul istoric, de clasa B, caută un nou proprietar care să îl readucă la viață. De altfel, clădirea are o istorie fascinantă.

Cartier general al feldmareșalului von Mackensen, iar mai târziu sediu al Securității

În timpul Primului Război Mondial a locuit aici chiar feldmareşalul german Anton Ludwig August von Mackensen. Casa a fost rechiziționată și folosită de către armata germană care a stabilit cartierul general chiar în locuință, von Mackensen fiind lăsat să guverneze în România până la sfârșitul războiului. 

Câțiva ani mai târziu, din 1933, casa și terenul aferent se întorc în posesia familiei Nicolau. Ajung în proprietatea lui Iulian Nicolau, inginer de drumuri și poduri, director în Ministerul Transporturilor înainte de război și ofițer de geniu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După 1945, casa este naționalizată, fiind preluată de Banca Națională a României, sucursala Costești. Ulterior, între anii 1950 și 1963 funcționează aici Unitatea de Securitate din Costești. 

Casa este transformată în liceu

Din 1963, imobilul este predat Primăriei Costești, care-l transformă în Liceul Teoretic Costești. De-a lungul timpului, în clădire au funcționat sala de sport a liceului, la demisol, laboratoarele de fizică și chimie, precum și biblioteca liceului.

Din anul 2007, clădirea și își schimbă din nou proprietarii, fiind retrocedată moștenitorilor. Din păcate, imobilul, aflat chiar în curtea Liceului Teoretic Costești, s-a ruinat văzând cu ochii.

Casa Nicolau se află în prezent într-o stare avansată de degradare, fiind fără ferestre și uși, iar acoperișul, pe alocuri, dărâmat.

Investiția într-un monument istoric este considerabilă. Nu se rezumă numai la prețul pe care îl cere vânzătorul. Din păcate, este nelocuită și continuă să se degradeze”, precizează Cristian Cocea, directorul executiv al Direcției pentru Cultură Argeș.

Nici autoritățile locale nu pot să facă nimic concret, singura măsură luată fiind cea a împrejmuirii clădirii pentru ca elevii să nu devină victime în urma degradării imobilului.

„Clădirea este distrusă în proporție de 70-80%”, a precizat Daniel Stancu, viceprimarul de la Costești, care în timpul liceului a făcut mai multe ore în incinta clădirii.

Am avut unele materii pe care le-am făcut aici. Aveam laboratorul de fizică și de chimie. Între timp s-a ales praful”, spune viceprimarul Daniel Stancu.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite