Casa în care a locuit generalul von Mackensen şi unde Securitatea a avut  sediu 12 ani, de vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Nicolau din oraşul Costeşti a fost ridicată la finalul secolului al XIX-lea FOTO: Gabriel Ghizdavu
Casa Nicolau din oraşul Costeşti a fost ridicată la finalul secolului al XIX-lea FOTO: Gabriel Ghizdavu

O casă monument istoric din oraşul argeşean Costeşti cu o poveste specială a fost scoasă la vânzare prin intermediul filialei din România a Sotheby's, cea mai cunoscută casă de licitaţii de pe glob.

Cunoscută sub numele de „Casa Nicolau”, clădirea a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Hagi-Marcu Nicolau, un important moşier din acea vreme.

Istoria casei are un episod special în timpul Primului Război Mondial, pentru că aici a locuit pentru o scurtă perioada de timp chiar mareşalul August von Mackensen, comandantul trupelor germane din România, casa fiind rechiziţionată şi folosită de către armata germană ce staţiona în zonă.

Din 1945, casa a fost naţionalizată, iar timp de 12 ani, între 1951 şi 1963, în casa a funcţionat Unitatea de Securitate din Costeşti. Casa a fost retrocedată în 2007 urmaşilor lui Hagi-Marcu Nicolau şi se vinde acum cu 290.000 de euro. Casa are peste 1.000 de metri pătraţi şi un teren de aproape 3.000 metri pătraţi.

„Casa Nicolau, probabil cel mai cunoscut imobil din oraşul Costeşti, are o arhitectură foarte frumoasă şi faţade cu elemente decorative realizate cu multă migală de către meşterii acelor vremuri. Iar faptul că acolo a locuit, fie şi pentru o perioadă destul de scurtă, mareşalul von Mackensen, îi conferă şi o valoare istorică specială. August von Mackensen era obsedat să urce în carieră şi a ajuns mareşal de abia la 66 de ani, în vara lui 1915. A fost trimis să conducă trupele germane împotriva României şi a obţinut victorii în 1916 pe frontul din Dobrogea şi după forţarea Dunării pe la Zimnicea, însă a fost blocat în sudul Moldovei. Iar în bătăliile de Mărăşeşti şi Oituz a suferit cele mai mari înfrângeri din cariera sa”, a declarat pentru ”Adevărul” profesorul de istorie Constantin Vasilescu. 

Vă mai recomandăm şi:

EXCLUSIV. Casa în care Liviu Rebreanu a scris „Răscoala” va fi restaurată din temelii. Cât costă lucrările 

Soarta bizară a casei scriitorului Liviu Rebreanu. Putea fi muzeu, dar va ajunge vilă de vacanţă

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite